Четвер, 25.04.2024, 17:11

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Березень » 18 » ВІН І ДОСІ НА МАЙДАНІ…
13:18
ВІН І ДОСІ НА МАЙДАНІ…
Не так давно на нашому сайті з'явилася стаття під назвою «Любителі бігу з власної ініціативи почали рекламувати своє рідне місто Пирятин». Так от, як нам стало відомо, один із співзасновників та активних учасників «Клубу любителів бігу «Пирятин» Олександр Ясько перебував на Євромайдані практично з самого його початку. Також ми з’ясували, що він знаходиться на Майдані й до цього часу.


Під час нашого з ним листування, за допомогою соцмережі, хлопець розповів нам про те, що саме змусило його поїхати до Києва й відстоювати там разом з іншими українцями свої думки та переконання, незважаючи на величезну небезпеку і загрозу особистому здоров’ю та життю.
Сам Олександр не є корінним жителем Пирятина, але прожив у нашому місті останні 6 років, оскільки навчався у Пирятинській філії Європейського університету на еколога, а після закінчення працював вантажником у магазині «Фора». Хопець є співзасновником марафонського клубу «Пирятин». Також пише пісні для свого акустичного проекту «Наодинці з вітром».



Має партійний білет «УДАРу», посвідчення ВО «Майдан», членство в офіційному фан-клубі братів Кличків. Народився Олександр Ясько 10 листопада 1990 року в місті Гадяч. Фактично все життя прожив у селищі Новооржицькому, Оржицького р-ну (40 км від Пирятина). Там же закінчив 11 класів. У 2007 вступив до Європейського університету, отримавши у 2011 році диплом бакалавра. У минулому році отримав диплом спеціаліста. В армії не служив.
ПОЇХАВ НА МАЙДАН, БО «ДІСТАЛА БРЕХНЯ» ВЛАДИ…
За словами Олександра, до Києва він поїхав, бо побачив, що це справжня революція, а не просто махання прапорами, як у 2004 році. Його «дістала» брехня влади, а також він вважав, що Президентом України повинна бути інша людина. За весь період перебування на Майдані Олександру доводилося спати біля бочки, часто на підлозі в КМДА, та в «Українському домі» на стільцях.
В НІЧ З 19 НА 20 СІЧНЯ В МЕНЕ ВЛУЧИЛИ ГРАНАТОЮ
Перший візит О. Яська на Майдан був 17 грудня. Тоді він став волонтером при штабі за сценою. 22 грудня додому хлопця забрали однопартійці з «УДАРу», бо він сильно захворів.
«Другий візит був 19 січня, початок боїв на Грушевського. У ніч з 19 на 20 по мені влучили гранатою. Мене «добре» оглушило, осколки пройшли мимо, лише трохи пропалили куртку та прапор. Я був на правому фланзі, навпроти стадіону. Основне завдання - бомбити «беркутів» за екраном, котрі туди підбігали, щоб кинути гранату.
Наша атака сигналізувала про присутність ворогів за екраном, а перед ним наші хлопці діяли на всю! Іноді був на передовій, заряджаючи салюти на лопаті та палиці. Арсенал: бруківка, «Молотов», салют. Я не мав жодної броні чи каски, йшов «з голими руками». Двічі дивом уникав гранат з гайками, один раз встиг відійти від пострілу в голову (приціл лазером в очі, а за ним - куля). 22 січня, вранці, я відбув додому, бо ледь стояв на ногах. Всі дні, майже без перерв був на Грушевського, а там стояв просто газовий туман. Вдома я відходив від газу, важче ніж від бронхіту. В ніч з 19 на 20 лютого був волонтером. У сутичках участі не брав», – розповідає Олександр.
НАЙБІЛЬШЕ ЗАПАМ’ЯТАЛИСЯ БОЇ НА ГРУШЕВСЬКОГО ТА СНАЙПЕРСЬКИЙ ОБСТРІЛ
Найбільше запам’яталися хопцю бої на Грушевського та снайперський обстріл: «Я брав участь лише в сутичках на Грушевського. Коли ми йшли під гранати, навіть деякі бабусі зі сльозами просили нас не здаватись і берегти себе. А після штурму Майдану, коли війська від’їхали, вдень я бачив молоду дівчину з дитиною. Вони йшли майданом, у дівчини була табличка: «Дякую вам за майбутнє для моєї дитини».
Я не знаю, що нас чекає, однак, згадуючи те пекло, згадуючи всю ту кров, аж сльози навертаються».
ЗАРАЗ ОЛЕКСАНДР ЯСЬКО - У СКЛАДІ ДРУГОЇ СОТНІ САМООБОРОНИ
З 23 лютого Олександр знову перебуває на Майдані. Тепер у складі Другої сотні на Грушевського. Ці хлопці займаються охороною Жулян, Межигір’я, а також допомагають Автомайданівцям патрулювати місто. Саме ця сотня жорстко билася на Грушевського та 18 лютого. Снайперам було видано фото кожного з сотні, щоб відстріляти! Однак хлопці відловили їх! Також Другою сотнею було нейтралізовано два БТРи перед будинком профспілок!
НІХТО НЕ ПІДЕ З МАЙДАНУ ДО САМОГО ФІНАЛУ МАЙБУТНІХ ВИБОРІВ
За словами Олександра, щоб влада не робила завжди будуть незадоволені: «Народ більш схвально ставиться до дій нової влади, але критично відзивається щодо кадрів (той самий Аваков). Майдан став особливим місцем для туристів, але ніхто не піде з нього до самого фіналу майбутніх виборів. Також самооборона Майдану забезпечує охорону важливих об’єктів, які залишилися без нагляду СБУ (бо повтікали), плюс охороняє місто від мародерів.
***
Ось як характеризує свого друга та однодумця співзасновник Клубу любителів бігу «Пирятин», пирятинець Дмитро Батрак:
- Він молодий, дуже активний, в ньому живе сильна патріотична ідея. Це стосується абсолютно всіх його забігів з прапором на плечах: і по Пирятину на День Незалежності України, і на всіх змаганнях. Він впертий, дуже гарний новатор, сам складає музику та грає. Це молодий романтик, життя якого буде не гірше, ніж героїв легенд Герберта Уеллса. Ще минулого року він, ледь стоячи на ногах, виходив на свої перші кілометри для того, щоб почати бігати і мріяв про зустріч з Віталієм Кличком. Через рік він, вже маючи в активі масу досягнень, братається з ним на Майдані, як з давнім знайомим. Навіть коли ми бігали за фан-клуб братів, ми і не мріяли, що колись така зустріч матиме місце.
Що ж стосується перебування на Євромайдані, то для нього відсутність справедливих стандартів життя була помітна, як і для всіх нас. Він не знав про результати, які можуть настати після перемоги Майдану, але точно знав, що такий режим знищить всі до одного перспективи держави і зупинить наш розвиток. Ще в грудні він відправився на Майдан з надією хоч трохи допомогти тим людям, яких називали неофашистами та бандерівцями. Але виявилося, що це була інтелігенція і такі ж молоді люди, як і він, з усієї України. Олександр записався в самооборону, ночував у КМДА, ніс чергування. Потім, коли я приїхав до Києва, то він вже захворів і поїхав додому. Ми не зустрілися. Я залишив напис «Пирятин» на «супер ялинці» без нього, але в присутності інших друзів. Він також брав участь у зіткненнях на Грушевського, але вже трохи згодом, не спочатку. Розповідав, що мав проблеми з тим, що надихується газами.
Зараз він знову там, там він і планує продовжити підготовку до забігу на 10 км, який буде проводитись в рамках 5-го Київського міжнародного марафону 26-го квітня 2014.
Я знаю, що деякі його друзі там з ним. Всі, хто бігає в нашому клубі, ще з самого початку підтримували його ініціативу.

***
Деякі записи зі сторінки Олександра Яська в соціальній мережі «Вконтакте»:
27 ЛЮТОГО
«Ще так, пару слів. Нам кожного дня привозять загиблих. Зараз Майдан - це меморіал, це гори квітів. І знаєте, це зовсім не смішно коли Майдан обходиш. Пацани з бітами йшли проти кулі 7.62... Якби не їх опір, то зараз би був кінець всьому.
Віддано здоров’я, кров та життя за наше майбутнє! Назад нема шляху. І я боюсь - однак йтиму далі. СЛАВА ГЕРОЯМ!
Несу чергування на Майдані з 23.01.14, поки що, як волонтер».
28 ЛЮТОГО
«В Михайлівському центрі обігріву, дубарь ще той, однак нас не залякати. «UFO» створює файний пейзаж».
1 БЕРЕЗНЯ
«Всі війська переведено в бойову готовність! Сотні самооборони переведено в казарменний режим, максимальна напруга! Я маю три виходи - або за повісткою до внутрішніх військ, або в сотні Майдану, або ж нічого не робити чекаючи затишшя. Я обираю Другу сотню самооборони Майдану. Деталі розголошувати не стану, але все надто серйозно».
4 БЕРЕЗНЯ
«Чи буде війна, чи не буде, але форму тримати треба. Узгоджуємо питання, щодо моїх тренувань по території Майдану».
***
НОВИЙ ГІМН УКРАЇНИ, СКЛАДЕНИЙ МОЛОДДЮ, КОТРА ПЕРЕБУВАЛА
НА МАЙДАНІ
Розквітає в Україні і слава, і воля.
Вже нам, браття-українці, посміхнулась доля.
Щезли наші вороженьки, як роса на сонці,
Так пануймо, і ми, браття, у своїй сторонці!

Душу й тіло ми вкладемо у нашу свободу,
І покажем, що ми браття - козацького роду!

Станем, браття, до роботи від Сяну до Дону,
У любові, вірі й правді до рідного дому.
Чорне море усміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Серце й розум поєднати Україна вміє!

Душу й тіло ми вкладемо у нашу свободу,
І покажем, що ми браття - козацького роду!

А завзяття й праця щира – своє показала,
Вільна думка в Україні завжди розквітала.
За Карпатами лунає, чути вже степами,
Схід і захід у єднанні, що створено нами!

Душу й тіло ми вкладемо у нашу свободу,
І покажем, що ми браття - козацького роду!
Як нам стало відомо, на сьогодні Олександр вже вступив до лав Національної гвардії.



Світлана ДОВГЕНКО.
Фото з особистого архіву О. Яська
Переглядів: 1212 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Надія  
0
Молодці наші хлопці. Я пишаюся ними. Вдячна їм за мужність і наполегливість у боротьбі на ЄвроМайдані. Я б так сміливо і рішуче у тих непростих умовах діяти не змогла. А вони зі щитами (саморобними) перед вогнем і димовою завісою, проти озброєних до зубів продажних ментів. Тоді, особливо вночі, навіть не зважаючи на усвідомлення того, що перебуваючи на Майдані ти є для когось просто мішенню, я почувалася там у більшій безпеці, ніж за периметром території Майдану. Дякую нашим чоловікам з усієї України за захист таких як я,в мене не вистачало сміливості брати в руки палицю чи Молотова... ну що тут скажеш - жінка. Слава Небесній Сотні! Слава Героям!

1 AlexA  
0
Вот это "герой нашего времени" пацан... Респект!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]