П`ятниця, 28.07.2017, 05:41

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 664
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени...

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Головні істини » Головні істини

Заповіді 104-річного карпатського мудреця Андрія Ворона (5)
(Закінчення)

 

Коли відчуєте, що організм швидко втомлюється, що вас усе дратує, робота, як кажуть, із рук валиться — це означає: треба вживати моркву двічі-тричі на день. Бажано з олійкою і медом. Так відновите сили.
Якщо слабне і випадає волосся, це не просто так. Мабуть, хвора підшлункова залоза. А якщо нездорова ще й щитовидна залоза, то ви скоро облисієте. Почніть вживати якнайбільше насіння кропу. Від цього підшлункова залоза запрацює добре. Саме волосся можна укріпити самшитом і зеленим плющем. Відварюйте гілочки й листя і ополіскуйте голову, втираючи легенько в шкіру відвар вічнозелених кущів. А волосся добре мити домашнім яйцем. Для жирного волосся краще білок, а для сухого — жовток. І теж втирати у шкіру голови. Волосся буде густим, довгим і лискучим, як той плющ.
Жінкам раджу їсти повсякчас горіхи і печінку — зморшки не скоро з’являться.
Де я жив, там вивчав місцеві мови і навіть читав на них. Знаю шість мов. Рахую все в голові, запам’ятовую всі дати, де, що, коли і з ким було. Від цього пам’ять добра. Свою пам’ять муштрую, згадуючи вірші, молитви, казки і приповідки, які чув ще від своїх дідів.
Якщо болять суглоби і поперек. Дві столові ложки подрібнених гілочок верби та стільки ж бузку (чи кори з них) перемішуємо, додаємо одну столову ложку лаврового листя і заливаємо 0,5 л горілки. Настоюється три тижні. Тоді додаємо 50 г камфорного спирту і одну червону перчину. Цим натирати хворі місця.
Сплю на твердій постелі. Під головою маленька подушка, набита пахучим сіном — кмин, чебрець, материнка, м’ята, лаванда, товчена валеріана. Вкриваюся легкою солдатською ковдрою. Ніяких пухових перин. У пір’ї всіляка зараза водиться.
Старечі хвороби очей лікуйте натертою морквою.
Дехто дивується, як я можу весь час задовольнятися прісною, грубою і несмачною їжею. Та ні, мені смачно! Бо майже все, що їм, присмачую кислим молоком, киселицею, помідоровим соком, медом, часником, гірким перцем (стручковим), чебрецем, базиліком, м’ятою, материнкою, коріандром, кропом, петрушкою. Повірте, з цим і печена картопля, і варені каштани, і кукурудзяний токан смакують, як делікатес.
Якщо ви хропите, треба укріпляти м’язи горла — вранці і ввечері протяжно проказувати звук «й», напружуючи горло, язик та шию.
Влітку кисле молоко наполовину розбавляю холодною водою. Чудово тамує спрагу.
З рідких страв я їм тільки супи з квасолі та овочів (ніяких м’ясних бульйонів та холодців).
Не забувайте, що не вимитий після їди рот — це все одно, що невимита ложка.
Гарячі страви готую лише на 1-2 рази. Їжа має бути свіжою.
Добре, якщо салат, кріп, цибулю їсте щодня. Тоді їжа стане ліками. А ще треба частіше вживати пшоняну кашу. Тоді шлунок добре працюватиме, кислотність нормалізується, зникне запах із рота.
Вранці здоровий чоловік має їсти ситно, увечері — помірно.
Не працюй понад силу. Я так чиню: при тяжкій роботі часто перепочиваю, годину дрімаю.
Після полудня працюю впівсили. Таким способом можу зробити більше, ніж ті, хто жили рве.
Не їжте перестиглих плодів, підгнилих овочів, прогірклих і пліснявих горіхів.
Плоди дерев я смакую окремо від іншої їжі.
Гризіть моркву — будете легкі і моторні, як зайці. Якщо її їсти з олією чи сметаною — користь подвійна.
Шкірку лимона не викидайте — протирайте нею руки і лице.
Хто любить масне, слід більше їсти редьки. Редькою також укріпите печінку, нирки, судини, волосся.
Нехай мої поради щодо харчування не обтяжують вас. Хто обрав їх, нехай уважає за необхідність, потім це стане звичкою. А далі — благом.
Не так шкідливо пити, як пиячити. Серед моєї рідні не було п’яниць. А все завдяки сестрі моєї бабки. Вона навчила жінок, як із цим боротися. Сушила квіти хризантеми, сікла, дрібно товкла і настоювала на горілці, яку давала пити чоловікам. Після того вони або взагалі не пили, або пили дуже мало.
Щоб не було застуди, не мийтесь гарячою водою, споживайте щодня горіхи і часник, ходіть босоніж по насипаній на підлозі кукурудзі і вдосталь спіть.
Десять ягід червоної горобини щодня — і зір поліпшиться. Можна просто висмоктувати з ягід сік. За місяць неодмінно відчуєте бажаний результат.
Жінки, які вживатимуть горобину, будуть стрункими і пружними, хоч би скільки разів не народжували. Придатні для цього відвари не тільки з ягід, а й з листочків та молодих гілочок. Для приготування відвару столову ложку сировини залити склянкою окропу, прокип’ятити і випити порцію впродовж дня за кілька разів.
Якщо змушені довго перебувати на холоді або в вологості, носіть при тілі мішечки з сушеною гвоздикою.
Добре в домі тримати зерно — воно додасть сил тілові. А яблука допомагають диханню.
Заварюючи шипшиновий чай, не кидайте в 1 л води більше 7 плодів шипшини. Цього досить на день, більше піде на шкоду. Перший раз варіть довго, потім ці ж плоди запарюйте ще кілька разів.
Коли приходить сезон ягід, можете відмовляти собі в будь-якій їжі, тільки не в ягодах. Щодня з’їдайте бодай горнятко. Якщо зірки — це очі неба, то ягоди — очі землі. Немає серед них головних і другорядних. Кожна наситить вас силою і здоров’ям — від черешні до кавуна.
Прив’язуйте мішечки з сухою сіллю до ран, наривів і набряків — сіль відтягне гній і погану кров.
Нікому не завадить очистити судини, шлунок, вивести з організму зайву воду, прогнати з нирок пісок і заспокоїти нервову систему. Для цього маємо чи не в кожному дворі скромні квітки — грицики. Чайну ложку посічених листочків грициків залити склянкою окропу, настояти півгодини. Пити по 50 грамів тричі на день за півгодини до їжі і четвертий раз — перед сном.
Ви станете легшими, стрункішими, сильнішими, добрішими.
Цибуля чистить і прояснює мозок, заспокоює і омолоджує. Візьміть собі за звичку з’їдати хоча б одну цибулину щодня.
Ліки із цибулі — від глистів. Порізати одну цибулину, залити склянкою перекип’яченої охолодженої води, настояти 8 годин. Процідити, додати цукру або меду і половину ліків дати дитині випити вранці натщесерце, а другу — ввечері перед сном.
А часником не зловживайте. Багато часнику на ніч — погані сни.
На високий тиск. 1 столову ложку кукурудзяної муки залити звечора склянкою кип’яченої теплої води, розмішати. Вранці випити натщесерце. Увечері, перед сном, з’їсти 1 чайну ложку подрібненого насіння кропу, запиваючи водою. Так лікуватися три тижні.
Ліки від застуди. Столову ложку квітів липи та малини залити 1 л окропу, закутати в тепле, настояти годину. Пити по півсклянки протягом дня.
Слабі очі: 12 разів росою вмийся. Не допомогло — продовжуй.
Якщо ви захворіли, то буряк допоможе іншим лікам оздоровити організм. Раджу звикнути до такого сніданку. Потертий буряк покладіть у казанок, налийте трошки олії і поставте на вогонь. Тушкуйте 15-20 хв. Тим часом наріжте 3-4 цибулини, підсмажте на олії. Цибуля не втрачає своєї цінності при смаженні. Додайте 3 ложки томату, змішайте все це з буряком і потушкуйте ще 5-10 хв. Дуже смачно і корисно для здоров’я.
На туберкульоз. Столову ложку суміші — свинячий жир, коров’яче масло, мед, порошок какао та сік алое залити склянкою гарячого молока. Випивати вранці і ввечері.
При подагрі, камінцях у нирках і сечовому міхурі, при солях і важкості в ногах їжте багато кукурудзи, токану. Ось чому гуцули й верховинці такі стрункі й витривалі.
ЧОМУ НЕ СЛІД «ЖИРУВАТИ»?
Ще раз кажу: їжте те, що належить їсти людині, а не свині. Вона їсть усе підряд і без міри.
Через це навіть очі в неї заплилі жиром. А ви їсте її. І хочете після цього виглядати інакше?!
А гляньте на молоде теля, що гарцює на зеленому лужку. Чи не кращий вибір, якщо говорити про м’ясо?!
Або візьмімо жирну качку, що ледве суне. І молодого півника, що літає двором. Чи рибу, що стрілою пронизує студену воду... То який вибір підказує вам розум?!
Ще раз кажу: людина виглядає на те, що їсть. Вибирайте.
Для давнього грека після денних трудів ласою гостиною був хліб, сир і вино навпіл із водою. Римський легіонер ішов у бій після жмені запареного зерна, жмені фініків і кварти вина. Колись селянин косив цілий день з мискою гречки, кусником сала і глечиком молока... А що і скільки їмо нині ми, та ще й переважно без будь-яких фізичних зусиль?!
Після сорока п’яти років (а бажано ще раніше) варто забути назавжди про таку їжу: солодка випічка (крім вівсяної), масло, свинячий смалець, маргарин, ковбаси, сосиски, качка, жирне м’ясо, холодець, какао, майонез, соуси, шоколад, цукерки, морозиво, сметана, вершки, смажена картопля, м’ясні бульйони. Всі ці дорогі витребеньки, витягуючи гроші, збуджують наш апетит, спокушають смак і руйнують, передчасно зістаріють організм. Серце втомлюється від них, гусне кров і мляво працює мозок.
Остерігайтеся масного. Воно не тільки шкідливе, але й підступне. Чим жирніша їжа, тим більше хочеться їсти. Шматок шашлику чи шоколаду збуджує в нас коротку радість. Ось чому нас так вабить така їжа. Але «жирування» небезпечне, як усяке облудне задоволення. Вилийте бульйон у лійку, раз, удруге, втретє... Якогось разу лійка заб’ється від масного осаду. Що ж тоді казати про наші тоненькі судини, які ми бездумно наповнюємо масною кров’ю...
Замість масла приправте кашу перцем або сушеницями.
Зеленину я не ріжу. Із соком вивітриться все найцінніше і пахощі. Зеленину я їм цілою або рву пальцями.
Призвичайтеся все запікати або тушкувати. В крайньому разі — варити. Але — не смажити.
Не хочеш об’їдатися — не кидайся одразу на їжу. Спочатку треба запахом «наситися». Їж дуже повільно, добре до страви завжди додати якийсь твердий сирий овоч. Жуючи, не відволікайся, не думай про стороннє. Запивай водою. Якщо так робитимеш, з’їдатимеш удвічі менше.
Солодким не раджу захоплюватися. (Хіба коли підстрибнув кров’яний тиск). Від надмірності солодкого більше хвороб, ніж від іншого. Ласощі збурюють пристрасті.
Замінюйте їх буряком, морквою, свіжими й сушеними плодами.
Солоне затримує воду в організмі, тіло набрякає, тиск підвищується. А от гірке допомагає ниркам, мозку, очищує організм від зайвини.
Гостре допомагає травленню, очищує кров, зігріває в холод. Спецій, трав’яних приправ не цурайтеся.
Не запивайте страву молоком, воно — окрема страва. Не їжте хліб з м’ясом і не споживайте фрукти під час обіду — буде бродіння в шлунку.
Мене часто запитують: чим ви харчуєтесь, що зберегли таке здоров’я, таку жвавість тіла? Краще запитайте мене, чим я не харчуюся. Я не їм тістечок і солодощів, свинячого смальцю та інших топлених жирів тварин, масла, сметани, ковбас, жирного м’яса, нічого не їм смаженого, копченого, консервованого і не п’ю газованих напоїв, хіба що зрідка чай і вино.
Я нікого не силую дотримуватися цього. Але якщо ви спробуєте на собі таке обмеження, то за три місяці вже не будете дивуватися моїй відповіді. А відтак дивуватиметесь з того, як жили раніше. Але це буде не просто, на це можуть піти роки. І то нічого. Ніколи не пізно починати. Погано ніколи не починати. Людина в першу чергу повинна знати не те, що їй потрібно, а те, що їй не потрібно.
Затямте: все, що я раджу, — не для продовження старості людської. Це — для продовження стану молодості.
Моя мати прожила 98 років при тілесній змозі і ясному розумі. Земне життя тихо покинула уві сні. Мені запам’яталося, що в останні роки вона їла одну їжу — запарену кукурудзяну крупу, яку запивала кислим молоком з томатним соком. (Останнього доливала в чашку третину). Коли рідні бідкалися, що так вона геть утратить сили, мама усміхалася: «Та ні, якраз ця їжа й додає мені сил, щоб довше залишатися з вами».
Не стомлююся повторювати про корисність риби. Але не кожному риба по кишені, та ще й добра. Тоді зуживайте риб’ячий жир, хоча б дві ложки на день. Це зміцнить вас, очистить і подовжить вік. Будете почуватися, як риба у воді.
Не забувайте, що найліпша їжа — тепла їжа. Це слід пам’ятати надто тим, у кого шлунок слабий, вередливий. Віддайте йому більше уваги. Після їжі м’яко погладжуйте шлунок за годинниковою стрілкою.
ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ?
Пити спиртне в малій мірі можна, але користі з цього ніякої. А втрат і клопоту може бути багато. Найрозумніше чинить той, який не п’є. Найгірше чинить той, що п’є рідко, але багато водночас. Великі дози спиртного руйнують.
Горілка збуджує кров, туманить розум і відбирає сили. Пиво в’ялить мозок і довго бродить у тілі.

Спиртне до 12 години — на ганьбу. Після 20-ї — на шкоду. До 30 років краще не пити взагалі.
Якщо куриш, кинь одразу й назавжди! Це буде першою великою перемогою твоєю. За нею, побачиш, будуть інші. Бо найбільші і найрадісніші перемоги — над собою.
КОЛИ БОЛИТЬ...
ПЕЧІНКА, ШЛУНОК. Шипшина, звіробій, деревій, спориш, кукурудзяні рильця, безсмертник, польовий хвощ. З кожного по 5 грамів на 2,5 л води. Кип’ятити 5 хвилин, ніч настояти. Пити по 100 г тричі на день за півгодини до їди.
ОТРУЄННЯ. Звіробій, полин, ромашка, календула, дубова кора, шипшина, листя суниці, подорожник. Відвар пити по півсклянки декілька разів на день. За два дні робота шлунка відновиться, з’явиться апетит.
НИРКИ, ПЕЧІНКА. Кілограм свіжого весняного меду покласти в теплу воду, щоб став рідким. Всипати до нього півкілограма горіхів, перетертих на муку, настояти день. Приймати по столовій ложці до їди вранці і ввечері цілий місяць. Місяць перерви. Знову приймати місяць. Два місяці перерви. І знову місяць приймати. Так півроку — і буде повне одужання.
СОЛІ В СУГЛОБАХ. Увечері добре промити 3 столові ложки рису. Залити чистою водою до ранку. Зварити його без солі до рідкого. З’їсти натщесерце замість сніданку. Так 2-3 тижні. Біль в суглобах мине уже на 4-5-й день.
ОЧІ. Ранком і увечері кладіть на очі льняні серветки, змочені в міцному чаї і ромашці. А також листя подорожника і капусти. Ранком виходьте на луг і довго дивіться на траву, росою вмивайте очі. Кімнату пофарбуйте в салатовий колір. Такими ж мають бути фіранки, скатертини, покривала. Не читайте лежачи.
НОГИ. Щовечора мочіть ступні у двох мисках — гаряча, тепла. Теплу поступово замінюйте холодною. Добре додавати відвар сінної полови, дубової кори, ромашки або сіль. Витирайте ноги жорстким полотняним рушником. Ходіть босоніж по траві і дерев’яній підлозі.
СЕРЦЕ. Відмовтеся від спиртного, тютюну, масної м’ясної їжі, гострих приправ. Замість цього — свіже повітря, рух, помірна їжа. Коли в серці коле, пийте відвар шипшини з м’ятою, валеріаною з ложкою меду перед сном.
ДІАБЕТ. Відмовтеся цілком від солодкого і мучного, якомога менше картоплі і масного. Натомість багато овочів. Обов’язково один день на тиждень голодувати. Їсти часто і небагато. Слідкуйте, щоб шлунок і кишківник добре очищалися. Пити відвари чорниці і гірчичного насіння. Спробуйте подолати діабет такими методами. Не поспішайте звикати до ліків.
РАНИ. Прикладати до них змочену у відварі хвоща хусточку. У пляшку набити молодої кропиви і залити горілкою. Змазувати порізи.
НЕЖИТЬ І ЗАСТУДУ Я ЛІКУЮ ЗА НІЧ. Насипаю на чисті онучі гірчичного порошку, туго обвиваю ноги. Бадьоро ходжу по кімнаті і терплю 1-2 години жар у ногах. На ніч одягаю вовняні шкарпетки і випиваю велику чашку гарячого молока з натертою цибулиною (півгодини настояти). До нього додаю 5 краплин йоду.
МОЯ АПТЕКА. До аптек я не ходжу, хоча самі аптекарі в мене бувають. На горищі маю свою аптеку. Звіробій — від болю в шлунку, для заспокоєння. Ромашка — запальні процеси, болі, горло. Хвощ — внутрішні хвороби. Собача кропива — кровотечі, поліпшення крові. Березові бруньки — виразка. Глід – кров’яний тиск, серце. Валеріана — заспокоєння нервової системи. Календула — печінка, нирки. Горобина — потогінне і сечогінне, зупинка кровотеч. Шипшина, чорна смородина — комора вітамінів.
ЯК ВГАМУВАТИ ТИСК
Якщо тиск не вище 160, його спокійно можна вгамувати без ліків такими способами.

Якщо відчули, що у вас почервоніло обличчя, злегка нудить, голова сама не своя, треба потримати 15 хв. ноги в гарячій воді.
Щодня з’їдайте 20-30 розтертих з медом ягід калини. Краще це робити увечері. Тоді й сон буде гарний.
1 ч. ложку розмеленої кориці розмішати у склянці кислого молока, випити перед сном.
Очистити судини. Змолоти на м’ясорубці 1 кг хрону, залити 3 л води. Не настоювати, перемішати і того ж дня починати пити по 1 ст. ложці тричі на день. Можна розбавити водою, якщо настій здається дуже міцним. Пити близько трьох місяців.
Рано навесні нарвати молодого, згорнутого у трубочку листя горіхового дерева, насушити.
Приготувати таку суміш: по 1 ст. ложці горіхового листя, омели білої, квіток або плодів глоду червоного запарити 2 л води, настояти 10 хвилин. Процідити, випити протягом дня маленькими ковтками.
Тільки-но з’явиться молода кропива, негайно споживайте її у вигляді борщів, салатів, сушеної приправи. Зміцнює судини і хвощ польовий.
1 ст. ложку магнезії розчинити в 1 л теплої води, додати сік одного лимона та 1 ст. ложку меду. Пити рідину протягом дня невеличкими порціями. Окрім того, що знижується тиск, — очищується кров і печінка.
Пити чай з м’яти, меліси, валеріани, чорноплідної горобини, кропу, хмелю, півонії.
Їсти: листову зеленину, крупи, зерно, овочі, фрукти, пророщену пшеницю, насіння соняшнику і гарбуза, квасолю, горох, рибу.
Не їсти: цукру і солодощів, твердих сирів, смаженого, копченого, їжі з білого борошна, надміру солі.
Киньте палити.
Щодня — помірні фізичні вправи чи хоча б прогулянки.
Ходіть до церкви. Якщо ви невіруючий, розмірковуйте про розумний Всесвіт, бо ви — його частинка. Визначте собі мету в житті.
Навчіться пробачати. Часто тиск підвищується не від того, що ви їсте, а від того, що їсть вас.
Навчіться говорити «ні». Уникайте людей, з якими вам важко і тривожно.
Майте заощадження. Хоча б стільки грошей, аби можна прожити без роботи 3 місяці. Не влазьте в борги, уникайте кредитів.
Доглядайте тварин. Хоча б кота чи собаку. Від них більше спокою, ніж від людей.
Знижує тиск потіння, викликане лазнею або обтиранням потогінними чаями чи квасом.
Потогінний квас готують так. На 3 літри води кладуть 1 склянку малини і 1 склянку цукру (можна малинове варення), 1 чайну ложку сметани. Тримати в теплі і виброджувати 10-15 днів.
Зниження тиску досягають, вживаючи жмих буряка, а також відвари пшона, омели дубової.
РЕЦЕПТИ ПОЖИВНИХ, СМАЧНИХ І ДЕШЕВИХ СТРАВ ВІД АНДРІЯ ВОРОНА
КАПУСТА, НАЧИНЕНА ЗЕЛЕНИНОЮ
Головку капусти розібрати на листки, занурити в окріп на декілька хвилин. Дати воді стекти. Натерти крупно моркву, змішати з посіченою зелениною (будь-якою) і часником. Загорнути начинку в капустяні листки, покласти в посудину і залити киплячим розсолом — 1 столову ложку солі на літр води. Через два дні страва готова.
БУРЯКОВА КАША
На 2 частини тертого буряка — по 1 частині тертої моркви, помідорів, цибулі. Все це окремо присмажити на олії, перемішати в горщику, потушкувати півгодини, посолити. Перед їдою додаю часник і перець. Можна закручувати і в банки на зиму.
КАПУСТА ГОСТРЕНЬКА
Капусту нашинкувати, пересипати сіллю, дати кілька годин постояти. У порізані цибулю і часник всипати меленого червоного перцю, змішати з капустою в глиняному посуді. Тримати під гнітом 3 дні. На стіл подавати із зелениною.
КАРТОПЛЯ З ОГІРКАМИ
Нарізати 4 гарячі картоплини і 2 квашені огірки кубиками, накришити зеленої цибулі, трішки посолити, скропити олією і перемішати.
ХОЛОСТЯЦЬКА ВЕЧЕРЯ
Зварити 100 г рису. Нашинкувати в нього 1 солодкий перець, 1 помідор, 1 квашений огірок, 1 морквину, 1 цибулину. На смак додати сіль, оцет, цукор, перець.
КАРТОПЛЯ З ОСЕЛЕДЦЕМ
Картоплю зварити в лушпинні, порізати кружальцями. Так само цибулю. Оселедець нарізати скибочками. Скласти все гіркою, заправити олією, оцтом і гірчицею.
ГОРОХ З ОГІРКАМИ
Попередньо замочити горох, зварити. Нашинкувати в нього квашені огірки, цибулю. Заправити олією, зелениною, прянощами, вкинути дрібку солі.
ГРИБНІ КОТЛЕТИ
Зварити гриби, краще білі. Дрібно посікти і змішати з рисом, який варимо на солі й петрушці. Зліпити котлети, обсипати їх мукою або обваляти в яйці. Підсмажити.
БУРЯК З ЧАСНИКОМ І СЛИВАМИ
Зварити буряк, натерти, додати посічений часник, запарений і порізаний чорнослив, потовчені горіхи. Покропити олією і присмачити зеленою петрушкою.
СУП ГРЕЧАНИЙ
В окріп (менше літра) опустити 4 картоплини, через 10 хвилин додати 1 склянку гречаної крупи, натерту моркву, цибулю, багато зеленини з коренями, сіль. Варити ще 20 хвилин.
СУП ГОРОХОВИЙ
Замочити в 2 літрах води 1 склянку гороху. Через 3 години довести до кипіння. Вкинути 4 картоплини, порізані на кубики, натерту моркву, зеленину, приправи, часник, лавровий лист, сіль.
БОРЩ КВАСОЛЕВИЙ
Горня квасолі замочити на ніч в 2 літрах води. Коли квасоля звариться, злити відвар і додати в нього насіння кропу, нашинковані буряки, моркву, цибулю, коріння. Трохи поварити. Додати нарізану капусту і, коли борщ закипить, влити цибулю, заправлену на олії з помідорами. За 3 хвилини до завершення варіння додати товчений часник, зелень кропу і петрушки, приправи на смак.
КАРТОПЛЯНИЙ СУП З ПОМІДОРАМИ
8 картоплин нарізати дольками, варити 20 хвилин. Моркву, петрушку, цибулю, помідори нарізати і підсмажити на маргарині. Все це додати до картоплі і варити до готовності. Під кінець додати спеції.
СЕЛЯНСЬКИЙ СУП
Нарізати моркву, ріпу, цибулю, селеру. Легенько підсмажити на олії, потім залити гарячим грибним або овочевим бульйоном і варити 15 хвилин. Потім додати нарізану картоплю і варити до готовності. За 6 хвилин до завершення покласти кружечки помідорів, листки щавлю, шпинату або салату.
СУП ОГІРКОВИЙ
Почистити 4 квашені огірки. Шкірку кип’ятити 15 хвилин у склянці води, відкинути. А в розсіл опустити дрібно нарізані огірки, проварити 10 хвилин. У 1,5 л окропу зварити 1 картоплину, 1 морквину, 1 ріпу, 1 петрушку, 2 цибулі, корінь селери, 3 ст. ложки гречки або рису, лавровий лист, перець, кріп, прянощі.
СУП ОВОЧЕВО-ГРИБНИЙ
Моркву, корінь селери, цибулю нарізати соломкою і обсмажити з мукою. Відварені порізані гриби тушкувати з овочами 7 хвилин. Картоплю, нарізану соломкою, варити з овочами і грибами до повної готовності. Додати товчені з сіллю часник і зелену петрушку.
КАПУСТЯНИК ГРИБОВИЙ
У бульйон (1 літр) зі звареними грибами покласти відварену перлову крупу, картоплю, свіжу капусту. Кип’ятити 10 хвилин. Натерті моркву і цибулю тушкувати 15 хвилин з олією і водою. Варити до готовності овочів. Посипати дрібною зелениною.
ДІДОВІ ГОЛУБЦІ
Відварити до напівготовності головку капусти в підсоленій воді. Розібрати її на листя і кожен загорнути конвертом, обваляти в сухарях і обсмажити на олії.
КОРЖІ КАРТОПЛЯНІ
Відварити 15 нечищених картоплин, розім’яти, додати 20 г дріжджів, трохи води, дати піднятися. Додати 1 склянку муки, сіль, перемішати і дати ще раз піднятися. Викладати ложкою на змазаний олією лист і випікати.
ТУШКОВАНА КАРТОПЛЯ
Почищену картоплю нарізати кружальцями, покласти в глибоку сковороду, посолити і залити водою. Тушкувати під кришкою. Окремо підсмажити терту моркву, цибулю, помідори і перець. Овочі додати до картоплі, обережно перемішати і продовжувати тушкувати до готовності.
ЛІНИВА ВЕЧЕРЯ
Жменю кукурудзяної муки добре просмажити і насипати в кухоль гарячого молока. Можна з медом.
СКРОМНА ВЕЧЕРЯ
Зварити картоплю разом з порізаним навпіл часником і кмином. Злити відвар і скропити картоплю олією.
ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ І ГРИБАМИ
Гриби зварити і нарізати дрібними кубиками. Капусту посікти і обсмажити на олії, змішати з підсмаженою цибулею, грибами. Замісити тісто, тонко розкачати, виліпити коржики, на які покласти начинку, і защипнути краї. Відварити вареники в підсоленій воді.
ОВОЧЕВА ЗАПІКАНКА
Лопатки і цвітну капусту відварити і кинути на друшляк. Помідори надрізати навхрест, опустити на 3 секунди в окріп, дрібно нарізати. Солодкий перець нарізати кубиками. Цибулину із зубком часнику нашинкувати і пасерувати в олії. Столову ложку муки підсмажити в олії, розвести водою до сметаноподібного стану, додати цибулю. Овочі скласти у вогнетривкий посуд, залити соусом і запікати в печі або духовці півгодини.
РИБА В ЧЕРВОНОМУ ВИНІ
Рибу нарізати, посолити, обваляти в муці і обсмажити в олії. Скласти в чавунок і приготувати соус: моркву, петрушку, солоний огірок і цибулю настругати і спасерувати на олії. В кінці додати протерті помідори, лавровий лист, перець, трохи червоного вина.
Залити соусом рибу і дати прокипіти на малому вогні 7 хвилин.
КОРОП З ЦИБУЛЕЮ
Рибу нарізати, посолити, посипати меленим перцем, обсмажити в муці на олії. Цибулю трохи присмажити на олії. Половину покласти в горщик, додати лавровий лист, зеленину, духмяний перець, оцет і цукор. На це викласти смажену рибу, посипати рештою смаженої цибулі, залити відваром, який приготувати з голови, кісток і плавників коропа, і тушкувати до готовності.
МЕДОВУХА
12 літрів меду переварити в поливаній каструлі. Влити 30 літрів криничної води. Місяць-два переброджує. Потім перелити (бажано в дубову бочечку) і вистоювати в пивниці. Чим довше, тим краще. Медовуха має 12-13 градусів.
ОМОЛОДЖУЮЧЕ КВАШЕННЯ
За цим рецептом можна квасити будь-які овочі, фрукти, зеленину, бобові, злаки, насіння і навіть жолуді, акацію, конюшину. Якщо будете вживати їх в широкій різноманітності, то забудете про інфекційні захворювання, а тіло омолодиться.
В 3-літрову банку насипати продукт, залити водою, дати ложку солі, 200 г цукру і чайну ложку сметани. Бродити повинно не менше 2-х тижнів. Відтак можна вживати як сам розсіл, так і зброджені продукти. Такі страви не поступаються за поживністю м’ясним. Та ще зміцнюють печінку і знижують холестерин у крові.
Якщо вам сподобалася книга Мирослава Дочинця «Многії літа. Благії літа», ви можете замовити її за тел.: (03131) 2-20-02 в м. Мукачеві або моб. 050-671-37-17.
Є також переклад російською мовою.
Дочинець Мирослав Іванович, вул. Луки Дем’яна, 5, м. Мукачево, 89608 е-mail:mido.mukachevo@rambler.ru)
Категорія: Головні істини | Додав: sasha (04.03.2013)
Переглядів: 23575 | Рейтинг: 2.5/21
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]