П`ятниця, 29.03.2024, 01:33

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 706
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Духовна світлиця » Духовна світлиця

Правила поведінки у храмі
Людям, які йдуть до храму, потрібно знати, що Церква – це особливий світ зі своїми правилами і установленнями.
На шляху до храму потрібно читати молитву «Богородице Діво, радуйся…», або молитву Ісусову. Якщо ви йдете ще з ким-небудь, – не слід вести розмови на житейські теми, щоб це не відволікало вас від головного – молитовного настрою перед Богослужінням.
Про одяг і зовнішній вигляд тих, хто відвідує храм.
Храм – це не тільки дім молитви, але і місце особливої присутності Бога, і подібно до того, як ми, збираючись у гості, ми стараємося виглядати достойно, так і приходячи до Церкви, слід пам’ятати, до Кого ми приходимо і Хто споглядає на нас. Людина, яка уважно слідкує за станом своєї душі, обов’язково помітить, що і від одягу залежить її поведінка, думки, побажання. Строгий одяг багато до чого зобов’язує.
Жінки не повинні приходити до храму в штанях, у коротких спідницях, у кофтах і блузках без рукавів (з відкритими руками), з косметикою на лиці. Особливо недопустима помада на губах. Голова жінки повинна бути покрита хусткою, косинкою або шарфом.
Чоловіки перед входом у храм зобов’язані зняти головний убір. Неможна з’являтися в храмі у майках, шортах, спортивному одязі.Як вести себе з бідними людьми перед храмом.
Роблячи добро ближньому, кожен повинен пам’ятати, що Господь не залишить і його самого. «Чи думаєш, що той, хто годує Христа (тобто бідних), - писав святий Августин, - не буде нагодований Христом?» Адже в очах Господа ми через свої гріхи, можливо, виглядаємо страшнішими і убогішими, ніж усі ці бідні, які живуть за милостиню.
Не слід спокушати себе думкою, що бідні заробляють не менше нас, а іноді й одягнені не гірше нас. З кожного Господь спитає в першу чергу за його справи. Ваша справа в даному випадку – проявити милосердя.
Якщо ви бачите, що перед вами бідні, які весь заробіток витрачають на випивку, - дайте їм не гроші, а продукти: яблука, печиво, хліб тощо.
Про поведінку у храмі.
Приходити до храму потрібно за десять-п’ятнадцять хвилин до початку богослужіння. Цього часу зазвичай буває досить, щоб подати записку, купити і поставити свічки і прикластися до ікон.
Підходячи до храму, благочестиві християни, звертаючи погляд на святі хрести і куполи храму, чинять хресне знамення і поясний поклін. Піднімаючись на паперть, знову тричі осіняють себе хресним знаменням з поклонами.
Зайшовши у храм, слід зупинитися поблизу дверей і вчинити три поклони з молитвою: «Боже, милостивим будь до мене грішного.»
Після цього подають записки, прикладаються до ікон, ставлять свічки і займають зручне місце, стоячи з благоговінням і страхом Божим.
За древнім звичаєм чоловіки стоять з правої сторони, жінки – з лівої, залишаючи вільним прохід від дверей до Царських врат.
Крім цього, і по сьогоднішній день можна спостерігати благочестиве правило, коли жінки пропускають вперед чоловіків під час Єлеєпомазання, Причастя, прикладання до святкової ікони і Хреста.
Після закінчення служби, виходячи з храму, прочитується таж сама молитва, що і при вході до храму.
Перебуваючи у храмі Божому, належить пам’ятати, що ми знаходимося в присутності Господа Бога, Божої Матері, святих ангелів і святих.
Потрібно боятися вільно чи невільно образити своєю поведінкою тих, що моляться, і ті святині, які оточують нас у храмі Божому.
Якщо ви прийшли до храму під час Богослужіння, краще стриматися від того, щоби протискуватися скрізь тих, що моляться, ставити свічки перед іконами. Свічка – це жертва Богу, але в даному випадку треба пам’ятати, що більш угодною є інша жертва – «дух упокорений», смиренне усвідомлення своєї гріховності перед Господом.
По можливості, стримуйтеся від зауважень, якщо, звичайно, немає явного хуліганства або кощунства. Тому, хто порушує норми поведінки, зауваження слід робити в делікатній формі, без роздратованості і підвищення голосу.
Недопустимим є ходіння по храму під час служби, тим більше розмови.
Під час богослужіння в православній Церкві моляться стоячи. Сидіти дозволяється тільки в особливих випадках: неміч, хвороба.
Забороняється заходити до храму з тваринами та птахами.
До ікон належить прикладатися, залишаючи у стороні великі сумки.
Підходити до Чаші під час Причастя потрібно зі схрещеними руками на грудях – права поверх лівої.
Під час кадіння храму не слід повертатися слідом за священником і ставати спиною до вівтаря.
Під час відкриття і закриття Царських врат потрібно поклонитися.
Тим, хто курить, забороняється курити навіть на вулиці в межах церковної огорожі.
Чи можна виходити з храму до закінчення служби?
Службу потрібно відстояти від початку до кінця. Служба – це не повинність, а жертва Богу.
Треба пам’ятати, що йти з богослужіння без крайньої потреби або невідкладних обставин – гріх перед Богом.
Закінченням ранкового богослужіння являється вихід священника з хрестом. Цей момент носить назву відпусту. Під час відпусту віруючі підходять до Хреста.
Церква заповідає нам розходитись із храму в благоговійному мовчанні, з вдячністю Богу, який сподобив нас бути присутніми в храмі, і з молитвою, щоб Господь дарував можливість до кінця нашого життя відвідувати Його святий дім.
Фото М.Максименка
Категорія: Духовна світлиця | Додав: sasha (09.03.2011)
Переглядів: 862 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]