Четвер, 28.03.2024, 12:30

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 706
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Духовна світлиця » Духовна світлиця

Як святі чують наші молитви
Вам, мабуть, доводилося чути запитання, як святі чують молитви наші, чи, може, і самі Ви задавали його собі. Відповідь на нього тлумачать тлумачать, а питання все залишається питанням. Ви знаєте, як діє електричний телеграф? У Петербурзі, наприклад, заводять цей апарат - в ту ж мить та дія петербурзька відображається у Москві в подібному ж апараті і в тому ж значенні, у якому там відбувається рух. Чому так буває? Тому що й апарати ті однорідні, і з'єднує їх дріт до них же налаштований. Так, що дія такого телеграфу - то наша молитва. Ми і святі - як би два апарати однорідні; середовище, у якому святі і яким оточені душі наші, - це дріт. Коли справжня молитва - сердечна - затріпоче в душі, тоді вона по тій стихії, впливаючи на неї, як промінь світла пролітає до святих та й каже їм, чого ми хочемо і про що молимося. Між нашою молитвою і відчуттям її немає проміжку - тільки треба, щоб молитва йшла з серця. Воно у нас і є телеграфний для неба пристрій. Ті ж молитви, котрі не з серця, а з голови тільки й з мови йдуть, не дають променя, який сходить на небо, і не бувають чутні там. Та це й не молитва, а тільки прийоми молитовні.
Пишете, що помолилися старанно - і негайно заспокоїлися, отримавши всередині запевнення, що будете вилучені з того, що Вас мучило; а потім і саме по собі те владналося. Ось і виходить, що вірно моє порівняння молитви серцевої з телеграфом, невидимо до неба проведеним з тієї стихії. З Вашого серця пішов удар або промінь до неба, з тієї ж лінії або таким же променем з неба прийшло до Вашого серця у відповідь те, що Вам потрібно було. Так завжди буває з усіма, що з серця виходять, молитвами. Виконання і такої молитви не завжди одразу буде, але почують її відразу.
Не натішуся, що так було з Вами. Даруй, Господи, щоб так бувало з Вами частіше. Пригадайте, як Ви тут молилися, і завжди намагайтеся так молитися, щоб молитва йшла з серця, а не язиком тільки виголошувалася і розумом мислилася.
Якщо так влаштуєтеся, так ось Вам буде ділове вирішення питання, як бути, щоб жити в дусі. Бо така молитва є життя духу. Тут дух у Бозі перебуває і з ним єдине, і в цьому вся сила його життя. Знайте ж, що тільки тоді й виходить, що дух живе, коли він молиться так, як Ви помолилися. Коли ж немає такої молитви, це означає, що він завмер, якщо не зовсім заглушений.
Не буду приховувати від Вас, що хоч помолилися Ви так, але, щоб завжди так молитися, чи зможете. Таку молитву Бог дає або Ангел хранитель збуджує. І вона приходить і відходить. З цього не випливає, одначе, що нам дозволено залишати молитовний труд. Приходить вона, коли хто трудиться в молитві, а хто не працює, до того не прийде. І бачимо, що святі отці багато працювали в молитві й трудами цими зігрівати в собі дух молитовний. Як доходили вони до цього, зображення того залишили вони нам у своїх писаннях. Все ними на цей предмет сказане становить науку про молитву, яка є наука з наук. Прийде час, ми з Вами пройдемо цю науку, а тепер я торкнувся того тільки мимохідь: до слова прийшлося. І ще докладу: важливіше молитви нічого немає. Отже, і працювати над нею потрібно і старанніше, і найбільше. Даруй Вам, Господи, старанність до такої праці.
Ваші смиренні про себе думки і почуття суть Ангельські почуття. Які досконалі і які світлі Ангели! А вони все смиренні, смиренніші всіх людей. Смиренна душа завжди світла. Затьмарення душі починається, коли вона стане багато про себе думати, бо це справа темних сил. Даруй Вам, Господи, не втратити ніколи таких почуттів, щоб завжди бути у світлі.
Святитель Феофан Затворник
Категорія: Духовна світлиця | Додав: sasha (31.01.2012)
Переглядів: 891 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]