Понеділок, 29.04.2024, 01:53

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Жінка в політиці… Політика в жінках…
10:28
Жінка в політиці… Політика в жінках…

Невже ці два поняття можуть гармонійно зливатися в одне ціле? Адже образ жінки прийнято сприймати як тендітний, ніжний, трохи беззахисний, але аж ніяк не жорстокий і безкомпромісний, як того вимагає світ політики…
Багато жінок не тільки прагнуть займатися політичними процесами, але й підкорюють Олімп, обходячи при цьому тисячі чоловіків і гордо усміхаючись їм услід. Справа у тому, що є люди, які народжуються одні на мільйон, яким тільки «дай прапор у руки – і на трибуну», які зламають і рознесуть усе на своєму шляху, тільки б досягти мети. Цих людей називають лідерами. Вони існують усюди, і саме їм вдається належним чином, розумно і раціонально керувати країною. А якщо додати до цього акторські здібності та чарівність жінок, то результат не забариться. Про це свідчить світовий досвід: Марґарет Тетчер, Анґела Меркель, Кондоліза Райс, Юлія Тимошенко. Ці жінки не тільки досягли високих посад у владі, а й вплинули на хід історії. Це «жінки-воїни», яких і бояться, і поважають. Водночас кожній із них довелося пройти нелегкий шлях, аби отримати місце під сонцем, точніше в політиці… І головною перепоною було те, що вони належали до жіночої статі.
А справді, чи є у нас дискримінація жінок, тобто практика обмежень їх доступу до певних сфер і видів діяльності? Статистика і життєвий досвід мені підказують, що є. Але це обумовлено не стільки юридичними, скільки економічними та культурними чинниками.
Перш за все, цивілізація у нас, поза всяким сумнівом, чоловіча, і жінки на верхніх щаблях політики і бізнесу – не «свої». Тим паче, спосіб формування й функціонування владних і бізнесових структур закритий, кланово-клієнтальний, і «чужі» у цих сферах не потрібні. Якщо вони хочуть туди пробитися всупереч існуючим нормам, то мусять витратити більше зусиль і оволодіти більшими перевагами (інтелектуальними, моральними, вольовими), ніж це вимагають від «своїх» – чоловіків. Останні, у свою чергу, справді не хочуть допускати жінок до влади і бізнесу, однак не тому, що вважають їх нижчими істотами, а тому, що бояться їхньої конкуренції і не хочуть займатися тими непрестижними, другорядними видами діяльності, якими традиційно займалася жінка. Випередження жінкою чоловіка у суспільній сфері розглядається як щось коли й не ганебне, то, принаймні, таке, що не робить честі, що є звичайним пережитком патріархальності.
Сумним є те, що жінки самі не наполягають на своїх правах через економічні, культурно-психологічні, організаційні чинники. Заклопотаність проблемою виживання за умов, які створили чоловіки, чутливість до вимог суспільних норм і настанов, повага до традиції, поступливість, самопожертва заради сім’ї, а також недостатня кількість механізмів для спрямування ініціативи й енергії жінок у суспільне русло – все це призводить до того, що чарівна половина цього світу просто не в змозі боротися за свої права. Тим більше, дуже рідко чоловіки погоджуються виконувати жіночі обов’язки (виховання дітей, кухня, прибирання, покупки), щоб у жінки був час займатися політикою чи бізнесом. А навіть якщо і так, то чи під силу буде їм зберегти сімейне вогнище так, як це роблять жінки?
Хай там як, проблему нерівності вирішити можливо, але для цього потрібно усунути будь-які, явні й приховані, форми дискримінації жінок – на роботі, в житті та політиці; використовувати правові та організаційно-політичні заходи для забезпечення рівного доступу жінок до процесу ухвалення рішень. Але і жінкам теж потрібно активніше відстоювати свої права, не боятися протистояти, самостійно обирати життєвий шлях, адже доведено, що якщо чогось справді хочеш, жодна «ґендерна перепона» не завадить.
Дар’я Розумняк,
Полтавський педуніверситет

Переглядів: 780 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]