Середа, 24.04.2024, 09:33

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 28 » Вірте у життя і бережіть свій імунітет!
13:44
Вірте у життя і бережіть свій імунітет!
Відомо, що всі захворювання «чіпляються» до людей з ослабленою імунною системою, й обходять стороною тих, у кого імунітет – це комплексна реакція організму, спрямована на його захист від укорінення генетично стороннього матеріалу. А чужих для нашого організму не перерахувати: бактерії та їхні токсини, віруси, найпростіші паразити, донорські тканини, включаючи кров, тощо.
Імунна система – це самостійний орган, який дає відсіч стороннім для організму речовинам по всіх фронтах. До її складу входять: лімфовузли, у тому числі мигдалини; вилочкова залоза (тимус); селезінка; червоний кістковий мозок (основний кровотворний орган – знаходиться в ребрах, грудині, кістках черепа, таза, хребцях, трубчастих кістках); кишкові пластини Пейе (це такі складки стінок кишечника, де розташовані численні лімфовузли). Усі вони виробляють або накопичують наші головні клітини-захисники – лімфоцити (білі кров’яні тільця).
Як тільки у кров проникають хвороботворні бактерії, лімфоцити починають виробляти антитіла. Ці білки і є зброєю нашого імунітету. Якщо імунна система здорова, - лімфоцити міцні і їх багато, організм виходить із боротьби переможцем. Якщо лімфоцити стоять на захисті нашого здоров’я у крові, то у клітинах внутрішніх органів служать їхні «колеги» - макрофаги.
Перший рівень захисту – шкіра і слизові оболонки. У них роль часто механічна, але не лише: потові залози, наприклад, виділяють рідину, згубну для бактерій. Сльози, слина, слиз у порожнині носа містять фермент лізоцин, який теж створює антибактеріальний бар’єр. Гинуть «чужаки» і в шлунку, і в кишечнику, і в крові, й у лімфовузлах. Існують особливі імунні клітини, завдання яких – виявляти стороннє та очищати від нього організм. Вони вміють відрізняти не тільки «своїх» від «чужих», але й розпізнавати власні змінені клітини, пухлинні або старіючі, які також підлягають знищенню.
До речі, без всякого перебільшення можна сказати, що рак – це хвороба імунітету, але якої його ланки, – імунологи не знають. Адже імунітет не пригнічується повністю, але перестає розрізняти і знищувати антигени – онкологічні клітини.
Природа нагороджує людину високою опірністю до впливів різноманітних факторів зовнішнього середовища, у тому числі й до хвороботворних мікроорганізмів. Крім того, органи нашого тіла мають великий запас міцності – величезний функціональний резерв, який організм використовує у різних складних ситуаціях для захисту від пошкоджень і підтримання нормальних умов життєдіяльності.
Скільки рекордів було здійснено людиною у хвилини страху, коли заради спасіння життя їй вдавалося долати неймовірні перешкоди, піднімаючи неймовірні тягарі, витримувати наднормальні температури. На ці «подвиги» вона зовсім не здатна при звичайних обставинах.
Найвищий рівень стійкості організму, найменша захворюваність спостерігається у дітей 10-12-річного віку. Інтенсивність захисних сил у людини протягом життя змінюється. Дитина, зазвичай, народжується здоровою і повною сил. Однак після 40-50 років, а іноді й надто раніше, людина починає відчувати вік. У людей після 30-ти років життя щорічно зменшується об’єм та інтенсивність дихання, знижується рівень кровопостачання внутрішніх органів і зовнішніх покривів. Це ще не хвороба, але на ці природні вікові зміни накладаються, підсилюючи їх, різні хворобливі стани. Цей процес, який ми називаємо старінням, не зупинити, але абсолютно реально уповільнити. При цьому слід твердо для себе засвоїти, що без цілеспрямованого вольового зміцнення імунної системи, тобто тренування захисних реакцій організму на вплив різних шкідливих факторів, - домогтися цього практично неможливо.
Найбільші вороги імунітету: застудні та інфекційні, а також хронічні захворювання, сезонні авітамінози; стреси, погіршення екології, шкідливе виробництво; незбалансованість і недостача харчування; зловживання алкоголем і сигаретами; неграмотне призначення і вживання антибіотиків та токсичних лікарських препаратів.
За якими ознаками можна визначити ураження імунної системи?
Нерідко організм і сам «сигналить» про збій у захисній системі одними і тими ж збоями. Тому треба вміти прислухатися до подібних сигналів і допомогти йому. На що треба звернути увагу?
Перше. Тривала, постійна стомлюваність, порушення сну. Рекомендація: підвищуйте свою фізичну активність. Оскільки кровоносні судини організму є «автобаном» імунної системи, головне правило звучить так: кровообіг покращується – імунна система оживає. Мінімум один раз на тиждень відвідуйте сауну, баню – потіння також є благом для імунної системи.
Друге. Ви помітили, що частіше з’являються нежить, кашель, має місце схильність до застуд та вірусних інфекцій, грипу. Рекомендація: зменшіть вживання цукру – одного з найголовніших ворогів імунної системи. Їжте більше риби, відварюючи її. У вашому раціоні неодмінно повинні бути овочі та свіжі фрукти. Регулярно вживайте вітамін С, кефір, кисле молоко, ряжанку, у заквасці яких беруть участь бактерії, які підвищують місцевий імунітет слизової оболонки шлунка і кишечника. Також корисно їсти більше продуктів, які збільшують ріст корисних бактерій в організмі. До їх списку входять: ріпчаста цибуля і цибуля-порей, часник, банани й артишоки. І не паліть, оскільки дим руйнує слизову оболонку дихальних шляхів, а нікотин знищує важливі вітаміни.Третє. Вас усе частіше переслідує депресія, поганий настрій, втрата інтересу до життя. Рекомендація: у першу чергу змініть режим сну, поступово збільшуючи його тривалість усього лише годин на дві.
Один із факторів зниження імунітету – емоційне напруження, стреси. Тому в першу чергу дотримуйтеся чіткого режиму сну і харчування. І не забувайте стародавню народну мудрість: «Секрет подовження життя полягає у тому, щоб його не укорочувати». В медицині досить багато прикладів, коли людина, склавши про себе думку, що вона невиліковно хвора, гинула, хоча причин для цього зовсім не було.
Психологічний стан людини активно впливає на здоров’я. А чи можна навіювати не хворобу, а здоров’я? Психологи стверджують: так. Будь-які дії, спрямовані на збереження або покращення здоров’я, підтверджують їх упевненість фізіологи, створюють у корі головного мозку план оздоровлення, схему очікуваних результатів.
Американські вчені вияснили, що позитивне мислення сприяє довголіттю набагато ефективніше, ніж заняття спортом, відмови від куріння або низький рівень холестерину. «Життя стає таким, яким його формують наші думки», – говорив Марко Аверелій. Щоб бути здоровим, треба постаратися стати оптимістом. Оптимістичний погляд на життя сприяє тому, щоб людина почала займатися зарядкою і довго залишалася активною.
Захворювання – це спотворена свідомість, яка прийняла форму нав’язливої ідеї. Психологи не безпідставно стверджують, що для нашого самозбереження людська психіка влаштована так, щоб віддати перевагу гарній, а не поганій інформації, коли справа стосується нашої пам’яті. Ось чому з неї так легко стирається негативне і значно довше зберігаються радісні епізоди з минулого життя, коли ви почували себе щасливими.
У зв’язку з цим не можна не згадати про телебачення. На думку психоаналітиків, нині воно являє собою серйозну небезпеку для здоров’я, оскільки обрушує на людину потік негативної інформації. У випусках новин переважають безрадісні повідомлення, створюючи «етап тривожного очікування», коли людина не в силах вплинути на хід подій, але передбачає їх небажаний розвиток. Такий стан дуже негативно відбивається на психіці, а отже, підриває здоров’я. Порада тут проста: не треба дивитися все підряд, що показують по телевізору.
Американський вчений у галузі дослідження сімейних проблем стверджує, що будь-яка людина може мати добре здоров’я і зцілитися від недуг, якщо у своєму житті дотримуватиметься чотирьох принципів, які він сформував: 1) позбавтеся від коренів зла, заздрощів, образ; 2) не робіть нічого, що викликає у вас відчуття провини; 3) будьте чесними і не бійтеся виражати свої емоції, якщо вони не травмують інших людей; 4) найголовніше – зробіть кожен свій день приємним, насолоджуйтеся кожною хвилиною свого життя, навчіться відчувати радість і красу існування на цій землі. І останнє. Ставтеся до себе з любов’ю, думайте про себе тільки гарне, причому не переконуйте себе в такій позитивній оцінці, а вірте, що це так насправді. Кожного ранку говоріть собі: «Я - абсолютно здорова людина!», – і ваш організм буде сам боротися з вашими недугами, відповідати установці на здоров’я у вашій підсвідомості.
Як відомо, за наш психологічний стан відповідають гормони. Наприклад, відчуття щастя, задоволення і легкості дають ендорфіни (з них найбільш відомий серотонін, названий «гормоном щастя»). А ось «гормоном страху» називають адреналін. Він виробляється, коли ми підлягаємо стресу, злимося або лякаємося.
Ще один гормон – мелатонін. Його вироблення в нормі збільшується перед сном і вночі. Мелатонін робить нас в’ялими, апатичними. Фізіологи вважають, що можливо стати щасливим, штучно підсилюючи вироблення щасливих гормонів і виводячи з організму нещасливі. Вони називають чотири способи виробити «гормон щастя».
Попрацюйте мускулами. Фізичне навантаження уповільнює витрату серотоніну і примушує його вироблятися з новою силою. Мабуть, ви помічали душевний підйом після закінчення навіть найненависнішої роботи.
Посміхайтеся. Навіть, якщо ви силоміць напружуєте м’язи в усмішці, настрій покращується, тому що штучна усмішка приводить до такого ж вироблення серотоніну, що й усмішка від доброго настрою. У Біблії говориться: «Веселе серце благотворне, як зцілення, а понурий дух сушить кістки». Є така наука – гепотологія, яка вивчає вплив сміху на здоров’я людини. Виявляється, сміх здатний привести до норми кровопостачання серця, процеси в ендокринній системі й навіть покращення складу крові. Сміх – прекрасна гімнастика для стимуляції травлення та органів черевної порожнини. Реакція імунної системи на сміх прямо пропорційна реакції не стрес. Любителі пореготати дійсно рідше хворіють. Так що, смійтеся частіше.
Третій спосіб, який фізіологи рекомендують для вироблення «гормону щастя», – розпрямити плечі. Коли у нас погано на думці, ми опускаємо плечі, сутулимося і йдемо, ледве пересовуючи ноги. Варто розпрямити спину і плечі, як на думці відразу стає легше.
І четвертий спосіб: відвідайте «щасливої» їжі. Деякі види продуктів змушують організм виробляти «гормони щастя». Визначений лідер тут – шоколад. Звеселяють також банани, груші та родзинки. Або просто випийте скляночку відвару звіробою. «Гормони щастя» – це надійний засіб укріплення імунітету.
Без імунітету життя людини неможливе. Поки він у нормі, - ми живемо повноцінним життям і не замислюємося про своє здоров’я. Але тільки-но він знижується, наш організм потрапляє у полон нескінченних застуд, грипу і цілої низки різних захворювань.
М. Форостяний,
лікар-онколог Пирятинської ЦРЛ

Фото Юлії Сабадишиної
Переглядів: 958 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]