Четвер, 25.04.2024, 07:32

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 15 » Пробудження від зимової сплячки або Як побороти депресію взимку
12:42
Пробудження від зимової сплячки або Як побороти депресію взимку
Холодна пора року дається взнаки: не лише рослини завмирають під сніговим покровом та впадають у сплячку деякі тварини, реагує на біологічно несприятливі умови й людський організм. У більшості людей знижується життєвий тонус, з'являється сонливість, зменшується рівень працездатності, людям важче виконувати будь-які навантаження (фізичні чи розумові). Тим не менш ми повинні завжди знаходитися у формі, мати бадьорий настрій і неабияку фізичну силу. Як обдурити природу та перебувати в тонусі взимку спробуємо розібратися далі.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ
Ні для кого не секрет, що в самопочутті головне - правильний настрій. Чому нас так радують весна і літо? Тому що в ці сезони більше сонця і наш організм ( в першу чергу мозок) сприймає сонячне світло як джерело життя і радості. Але люди, істоти свідомі, можуть на свій мозок впливати за допомогою волі, навіювання, а також змінюючи свій спосіб життя.
Акумулюйте сон. У перехідний період - від тепла до холоду - відбувається регулювання всіх координуючих систем організму, в тому числі мозку. Тому в такий період мозку потрібно набагато більше часу на відновлення. Ось чому він повинен достатньо відпочивати. Якщо ви хочете бути у формі вдень, лягайте рано - хоча б за годину до півночі. Кожна така година «зараховується» організмом за дві, а от після півночі «ціна падає». І не бійтеся збільшити час сну на годину-півтори - в цьому сезоні це виправдано.
Шукайте світло. Постарайтеся «добути» побільше сонячного світла навіть тоді, коли в природі його мало. Влаштовуйте денні прогулянки під час обідньої перерви, запишіться на сеанси в солярій. Вдома замініть звичайні лампочки розжарювання на лампи денного світла. Частіше переглядайте фільми, дія яких відбувається в південних країнах, зйомки на природі, на відкритому повітрі. А якщо вийде, то і влаштуйте собі канікули в теплих краях.
Культивуйте позитивні емоції. Ви, напевно, помічали негативні наслідки сварок: величезна втома та почуття пригнічення. Це невипадково. Позитивні емоції підтримують у людині душевну рівновагу і дають їй можливість знайти нові джерела сил. А ось гнів, приміром, збільшує викид адреналіну, збиває гормональний баланс і підвищує тиск. Зате десять хвилин сміху на день, за підрахунками фахівців Каліфорнійського університету, покращують імунітет в 1,6 рази.
РІВЕНЬ ХАРЧУВАННЯ
У холодну пору року як ніколи важливо пам'ятати, що деякі продукти володіють високим енергетичним потенціалом і передають його організму, інші, навпаки, «відбирають» енергію.
Налягайте на м'ясо і субпродукти. Енергія м'язів безпосередньо залежить від вмісту в раціоні червоного м'яса. На відміну від курячого білого воно володіє високою енергетикою. Краще готувати не морожене, а парне або лише злегка охолоджене м'ясо: воно смачніше, містить більше протеїнів, вітамінів і мікроелементів. Щоб не набрати зайвих калорій, їжте м'ясо відварним або запеченим і з великою кількістю зелені.
Дуже корисними час від часу є так звані м'ясні субпродукти - печінка, нирки. Вони містять речовину холін, яка крім тонусу покращує реакцію і роботу нервових клітин.
Додайте міді, селену і цинку. Фахівці в галузі медицини переконані, що тонус організму безпосередньо залежить від кількості деяких мікроелементів. Наприклад, мідь необхідна для підтримки клітин мозку і м'язів в активній формі довгий час. Вона міститься в печінці і яйцях.
Для хорошої енергетики також важливий баланс цинку і селену в організмі. Якщо цих елементів не вистачає, людина стає млявою, повільно міркує, легко піддається інфекціям і захворюванням. Цинк міститься у твердих сирах, крабах, креветках, горіхах - особливо фісташках, а також в насінні. Причому їсти їх потрібно не підсмаженими і заздалегідь очищеними. Селену багато в броколі, морепродуктах.
Не забувайте про «вітаміни бадьорості». До цих вітамінів в першу чергу можна віднести вітаміни групи В, яких багато в коричневому рисі, вівсянці, гречці, пшеничній і перлової крупі. Саме вони разом з фолієвою кислотою, яка також міститься в зернах злаків, забезпечують високу активність м `язових і нервових клітин.
Високий життєвий тонус підтримує і вітамін Е. Його найбільше у проростках пшениці, горіхах, рослинних оліях - оливковій, кукурудзяній, рапсовій, соняшниковій.
ПРОФІЛАКТИКА
Якщо всі звичайні засоби погано допомагають, можна звернутися до рослин, які спеціально піднімають тонус. Це в першу чергу ті, що містять алкалоїди, флавоноїди і серцеві глікозиди. Вони підвищують стійкість клітин і тканин до нестачі кисню, стресу, змін клімату, токсичних речовин. Дослідження Інституту біофізики Сибірського відділення РАН показали, що у людей, які приймають препарати з цих рослин, у 1,5-2,3 рази підвищується фізична і розумова працездатність, знижується стомлюваність, прискорюється відновлення організму після великих навантажень.
Однак потрібно мати на увазі, що велику кількість препаратів з цих рослин приймати небезпечно - деякі з них при перевищенні дози діють як отрута, тому при першому прийомі краще проконсультуватися з лікарем.
Традиційні рослини для підвищення тонусу - аралія маньчжурська, родіола рожева, лимонник, левзея, елеутерокок, женьшень. Їх можна вживати в періоди втоми, сезонних змін, в тривалих поїздках, дотримуючись дозування, що зазначене в анотації, бажано в першій половині дня, інакше потім увечері не вдасться розслабитися і заснути. При цьому потрібно мати на увазі, що при схильності до підвищеного тиску ці препарати можуть нашкодити, за винятком родіоли, яка в невеликих дозах може не підвищувати, а регулювати тиск. Лимонник ж має властивість накопичуватися в організмі і тому втрачає свою дію при тривалому прийомі.
НА РІВНІ СПОСОБУ ЖИТТЯ
Не думайте, що взимку ви повинні уподібнитися тваринам: залягти в сплячку в очікуванні перших весняних променів сонця.
Навпаки, примусьте себе рухатися в півтора-два рази більше. Виберіть той вид руху, який вам дається легше і приносить більше позитивних емоцій, - це прекрасні джерела бадьорості. Можна записатися у фітнес-клуб, в басейн, на танці або на йогу. Однак такі заняття повинні бути регулярними, з поступовим збільшенням навантаження і не рідше 2-3 разів на тиждень.
Бадьорого вам настрою і веселої зими! Пам’ятайте, якщо життєве полотно стає буденно-сірим, то ви в будь-який момент можете створити з нього кольорову акварель!
Наталія Гончарова
Фото Світлани Довгенко
Переглядів: 879 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]