Четвер, 28.03.2024, 18:49

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 706
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Вересень » 6 » Про силу молитви
15:53
Про силу молитви
Молитва є настільки сильною та могутньою, що можна сказати: «Молися - і роби, що хочеш»; молитва піднесе тебе до правильного та праведного життя.
Аби догодити Богові, нічого більше не потрібно, лише любити. «Люби і роби все, що бажаєш», - говорить блаженний Августин. Дійсно, хто правдиво любить, той не може і не хоче зробити щось неприємне тому, кого любить... Оскільки молитва є виливом і діянням любові, то, очевидно, про неї також можна сказати: для спасіння нічого більше не потрібно, крім повсякчасної молитви. «Молись - і роби все, що хочеш», і ти досягнеш її мети - молитва тебе освятить!
Щоб докладніше пояснити вищесказане, наведемо декілька прикладів.
1. Молись – і думай, що завгодно, бо твоя думка очиститься молитвою. Молитва просвітить твій ум, втихомирить та віджене всі недоречні помисли. Це стверджує святий Григорій Синаїт. «Якщо хочеш, - радить він, - прогнати помисли й очистити ум, - молитвою їх проганяй, бо, крім молитви, нічим іншим не можна вдержати думку». Про це також говорить і святий Йоан Ліствичник: «Ісусовим Іменем перемагай умових ворогів; окрім цієї зброї, нема іншої».
2. Молись - і роби, що хочеш, тоді твої діла будуть приємні Богові, а для тебе корисні й спасенні.
Часта молитва, яка б вона не була, не залишиться без нагороди (Марко Подвижник), бо в ній самій є благодатна сила. Святе Ім’я Боже, і кожний, хто призве Ім’я Господнє, той спасеться (Ді. 2:21). Наприклад, хто молиться про успіх у нечесному ділі, в молитві опам’ятається і розкається. Сластолюбна дівиця молилася тоді, коли грішила, і молитва вказала їй шлях до цнотливого життя та послуху настановам Ісуса Христа.
3. Молись - а не трудись власною силою перемагати пристрасті. Молитва їх сама зруйнує в тобі: бо більший Той, хто у вас, ніж той, хто в світі (І Йо. 4:4). А святий Йоан Карпатоський вчить, що «коли ти не маєш дару стриманості - не журись, але знай, що Бог чекає від тебе старанності в молитві, і молитва спасе тебе».
Промовистим прикладом цього є старець, про якого розповідається в Патерику. Він, «упавши, переміг», тобто впавши у гріх, не втратив надії, але звернувся до молитви - і опам’ятався.
4. Молись - і не бійся нічого, не лякайся бід, не жахайся напастей - молитва захистить, відверне їх. Згадай потопаючого маловірного Петра; Павла, який молився у в’язниці; ченця, що визволився від спокуси у місті завдяки молитві; дівицю, яка врятувалася від напастей вояка, - усі ці приклади підтверджують могутність і всеохоплюючу силу молитви в Ім’я Ісуса Христа.
5. Молись хоч як-небудь, але завжди. І не бентежся нічим, перебувай у веселості духа та душевному спокої - молитва просвітить тебе. Згадай, що про силу молитви говорять святі Йоан Золотоустий і Макарій Великий: перший стверджує, що «молитва завжди очищає, хоч би й приносили такі грішні люди, як ми». А другий так говорить: «Молитися, хоч як-небудь, - у нашій волі; а молитись у чистоті - це дар благодаті». Отож, що в твоїй силі, те й пожертвуй Богові; хоч би кількість (для тебе можливу) приноси спочатку Йому в жертву - і Божа сила примножить твою немічну силу. Суха й розсіяна молитва, але часта, повсякчасна, ставши звичною і перетворившись у твою другу природу, стане молитвою чистою, світлою, палкою і гідною.
6. Якби твій час супроводжувала молитва, то природно, що не залишалося б його не тільки на гріховні діла, але навіть і на думку про них.
Чи переконався тепер, скільки глибоких думок криється в цьому мудрому вислові: «Люби - і роби, що хочеш. Молись - і роби, що бажаєш!»... Яким відрадним і втішним є все сказане грішникові, обтяженому слабкістю гріхопадінь, що стогне під ярмом войовничих пристрастей!
Молитва - ось усе, що дане нам як могутній і всеохоплюючий засіб для спасіння й удосконалення душі.
Так! Але з молитвою тісно пов’язана її умова: Молитися безупинно (І Сол. 5:17), це заповідає нам слово Боже. Отже, молитва тоді виявить свою вседіючу силу і плоди, коли буде часта, постійна, бо частота молитви, безумовно, підлягає нашій волі, а чистота, старанність і досконалість молитви є даром благодаті.
Тож будемо молитися якомога частіше, присвятимо все наше життя молитві, хоч би й розсіяній спочатку! Часте вправляння в молитві навчить уважності; кількість неодмінно приведе до якості.
«Щоби навчитися робити що-небудь добре, треба це робити якомога частіше», - сказав один досвідчений духовний письменник.
З книги
«ЩИРІ РОЗПОВІДІ ПРОЧАНИНА СВОЄМУ ДУХОВНОМУ ОТЦЮ»
Переглядів: 1043 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]