П`ятниця, 29.03.2024, 07:05

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 706
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Січень » 25 » Підступний сміх льоду або Як убезпечити себе від травм у зимовий період
15:15
Підступний сміх льоду або Як убезпечити себе від травм у зимовий період
Зима… Повільно і граційно кружляють у весільному вальсі сніжинки, дерева схожі на льодяні статуї грайливо виблискують від найменшого дотику лінивих сонячних променів. Казкова ця пора року, що й говорити. Та все ж як би не обожнювали зиму і дорослі, і діти, вона нерідко показує свій непередбачуваний та примхливий характер. То снігом непролазним сипне, то підступною ожеледицею вкриє і автомагістралі, і найменші стежки, таким чином підставляючи людям підніжки.
Особливо небезпечними в зимовий період стають слизькі дороги та тротуари. Добре, якщо обходиться легким ударом із синцем, але саме цієї пори травматологи жодного дня не лишаються без роботи. Як убезпечити себе від падіння, а отже, уникнути травм? І як діяти, коли втриматися на дорозі таки не вдалося?
Спершу, за порадами лікарів, необхідно потурбуватися про зручне взуття. Коли надворі ожеледь, набагато впевненіше почуваються на дорогах ті, хто взувся у м’які гумові чобітки з глибокими протекторами або в кого підошва має мікропористу чи іншу м’яку основу. Жінкам та дівчатам ліпше не ризикувати улюбленими підборами, бо насправді це небезпечно. Крім того, у взуттєвих майстернях можна замовити спеціальні набійки для улюблених «ходунців». Стильні накладки на підошви, які забезпечують підвищене тертя й допомагають уникнути травм, запитуйте у взуттєвих магазинах. Для тих, хто звик робити усе власноруч, може скористатися клеєм і піском. Нанесіть на заздалегідь очищену й знежирену підошву кілька смужок клею та посипте його піском. Дехто замість піску наклеює шматочки наждачного паперу, звичайний медичний пластир або будівельний силікон. У нагоді стане все, що збільшує тертя. Відтак стежте за цими наклейками й за потреби змінюйте їх на нові.
По-друге, щоб уникнути небезпеки, варто триматися якнайдалі від будинків, ходити посередині тротуару, який час від часу посипають сіллю або піском. Особливо остерігайтеся місць, де є бурульки, які особливо небезпечні у відлигу. Ходіть біля огорож або стовпів, аби в разі падіння використати їх як опору.
Пам’ятайте, якщо стежки вкрила ожеледиця, то не слід робити великих кроків. У будь-яку хвилину ви можете посковзнутися, тож будьте пильні, не відволікайтеся і не кваптеся. Стежте, куди ступаєте й ставайте на всю підошву.
Намагайтеся носити сумку через плече, аби ваші руки були вільними. У кишені рук також не ховайте, бо не встигнете їх дістати під час падіння. А завдяки рукам можна рівномірно розподілити масу тіла, щоб встояти на ногах.
Чи не головною порадою та необхідним життєвим уроком є вміння правильно падати. Виявляється, чоловіки і жінки падають по-різному. Жінки частіше потрапляють у травматологію з ударами променевого суглоба, оскільки падають уперед і при цьому виставляють руки. Відповідно вся маса тіла перепадає на якусь із рук і, як наслідок, травма. Чоловіки частіше б’ються потилицею об лід, звідси й струси мозку. Тому при падінні варто постаратися згрупуватися, напружити всі м’язи (аби удар не прийшовся безпосередньо на кістки), присісти (цим ви зменшите висоту падіння) й упасти на бік, а не на спину. Бо тоді велика ймовірність удару хребта, та навіть перелому основи черепа. Падаючи вперед, постарайтеся перекотитися, як це роблять у кінофільмах, цим ви зменшите силу удару. А ще – закрийте обличчя й притисніть лікті до тулуба. Якщо ж ви таки падаєте на спину, то згрупуйтеся, притисніть підборіддя до грудей й розставте руки (так ви убезпечите свою потилицю й збільшите площу падіння).
Звісно, коли падаєш раптово, то часто забуваєш про всі ці правила. Тому, хай як смішно це звучить, але спробуйте потренуватися «правильному» падінню вдома на матраці. Навіть невеличка практика допоможе уникнути травмування.
Особливо небезпечними в ожеледицю є прогулянки у нетверезому стані. У стані алкогольного сп’яніння травми найчастіше тяжкі всупереч поширеній думці, що п’яний падає завжди вдало.
Знайте, що під час ожеледиці гальмівний шлях у машин набагато довший, тому не ходіть проїжджими частинами, тримайтеся тротуару.
Коли падіння уникнути не вдалося, потрібно подбати про першу долікарську допомогу. Вона є дуже важливою, бо від цього залежить результат лікування.
Найчастіше при падінні маємо справу з ударами. Якщо на пошкодженому місці ви побачите припухлість і навіть кров, але не відчуєте болю в сусідніх суглобах, то, імовірно, обійдетеся синцями. Накладіть тугу пов’язку й протягом двох днів до пошкодженого місця прикладайте холод. Це потрібно, щоб запобігти набряку в пошкодженій зоні. При ударі головою, а надто при короткочасній втраті свідомості, обов’язково проконсультуйтеся у невропатолога.
Перша допомога при травмі

…руки. Найважливіше – знерухоміти кінцівку. При цьому зафіксуйте її у тому положенні, в якому вона перебуває. У жодному разі не вправляйте вивих – цим лише нашкодите. Фіксувати руку можна навіть за допомогою шарфа. Аби лишень пов’язка не здавлювала нерви й судини, інакше набряк збільшуватиметься. Біль можна зменшити аспірином, валідолом, валеріаною, кордіаміном, валокордином. І, звісно ж, прикладіть до пошкодженого місця сніг чи лід, згодиться й наповнена дуже холодною водою грілка.
Буває, падіння закінчується переломом. Але виявити його може тільки травматолог. Руку, яку знерухоміли, найліпше підвісити на косинку й прикласти лід. Така травма життю не загрожує, але вона дуже болюча й на тривалий час виведе людину з ладу. При нагоді перенесіть потерпілого в тепле приміщення й викличте «швидку допомогу».
…ноги. У цьому разі потерпілого теж потрібно знерухомити або за допомогою еластичного бинта, або шини, якою може стати будь-який підручний предмет: згорнути в трубку журнали, газети, картон, дошку. При цьому маніпуляції не мають спричиняти болю травмованому.
…голови. При травмі голови треба покласти постраждалого на спину, зафіксувати голову з обох боків м’якими валиками й накласти тугу пов’язку. Прикладіть «холод» і забезпечте спокій. До речі, охолоджування льодом потрібно припиняти на кілька секунд кожні 3–4 хвилини, аби не обморозити шкіру.
Найсерйознішою травмою, яку можна отримати при падінні, є перелом основи черепа. Це може статися, якщо людина падає на спину і ударяється головою об землю. При цьому можлива втрата свідомості, носова кровотеча, утруднене дихання, під очима з'являються синці. Зафіксуйте голову і хребет так, аби голова не рухалася і не нахилялася, забезпечте спокій та обов’язково викличте «швидку допомогу».
Пам’ятайте, з будь-якою травмою, навіть незначною, потрібно звернутися до лікаря. Вважаючи, що у вас вивих або розтягнення, насправді це може бути тріщина у кістці, перелом або й небезпечні внутрішні кровотечі.
Зазвичай при травмах м’яких тканин період одужання триває 2–3 тижні. А ось кістки після переломів зростаються не менш як місяць, а стегнова – цілих півроку. І не варто квапити процес: недолікована травма може нагадати про себе навіть через багато років.
Будьте обережними, як кажуть у народі: «Береженого Бог береже!». Не піддавайтеся підступним чарам зими і завжди будьте напоготові!
Наталія Гончарова

Фото Світлани Довгенко
Переглядів: 925 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]