Неділя, 19.05.2024, 11:16

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Лютий » 5 » ПІДЛІТКОВА СЕКСУАЛЬНІСТЬ (закінчення)
13:53
ПІДЛІТКОВА СЕКСУАЛЬНІСТЬ (закінчення)
- Олено Іванівно, серед дівчат-підлітків доволі популярними є оральні контрацептиви. Що Ви скажете про них?
- До складу протизаплідних таблеток входять синтетичні жіночі статеві гормони. Принцип дії таких препаратів простий: комбінації гормонів блокують овуляцію (вихід зрілої яйцеклітини) і запліднення не відбувається. Ставлення протизаплідних таблеток у нашій країні часто є досить упередженим. Тому варто згадати, що клінічні спостереження і досвід країн Східної Європи та США довели: оральні контрацептиви є найбільш ефективним методом запобігання небажаної вагітності серед здорових дівчат і підлітків. Це єдиний метод, наближений до 100 відсоткової гарантії за умови щоденного прийому.
Оральні контрацептиви – дуже надійний засіб, що добре переноситься. Але підлітки часто помилково вважають, що лікарі призначають таблетки лише дорослим. Напевно, ця думка сформувалася ще в ті часи, коли вважалося, що „порядні дівчата до гінеколога не ходять”. Сьогодні в більшості спеціальних консультативно-лікувальних закладів дівчатка-підлітки можуть отримати реальну допомогу спеціалістів і дізнатися, що протизаплідні таблетки є найкращим методом контрацепції для осіб їхнього віку. Але приймати оральні контрацептиви можна лише за рекомендацією медичного спеціаліста. Лікар повинен врахувати стан здоров’я дівчини, її спадковість, інтенсивність статевого життя тощо. Тому не дивно, що пацієнткам-ровесницям можуть бути призначені різні препарати.
-Напевно, кожна дівчина чула про чудові протизаплідні таблетки, але навіть гарно обізнані підлітки не поспішають розпочинати гормональну контрацепцію. Чому?
-Мабуть, тому що огляд лікаря у цьому випадку неминучий. Зрозуміло, що не в кожній районній жіночій консультації чи на фельдшерсько-акушерському пункті раді зустрічі з сексуально активними підлітками. Зрозуміло, що цілеспрямовану допомогу можуть надати лише у спеціалізованих центрах. У жодному разі не можна обирати оральні контрацептиви, керуючись порадами подруг, хлопця, аптекаря чи рекламою! Наслідки випадкового вибору можуть бути абсолютно непередбачуваними, тому не варто ризикувати.
-Чи всім можна рекомендувати протизаплідні таблетки?
-Як і будь-який інший засіб контрацепції (або будь-які медичні препарати, навіть зовсім прості), протизаплідні таблетки рекомендуються не всім. Існують важливі обмеження в їх застосуванні. Гормональні контрацептиви – це не „ідеальний метод для підлітків”, а „ідеальний метод для здорових підлітків”. Крім загальновідомих протипоказань до застосування протизаплідних таблеток (хвороби печінки, крові, судин, підвищений артеріальний тиск), у підлітків додаються ще й інші, специфічні для їх віку, „молодіжні” проблеми. По-перше, гормональні контрацептиви можуть приймати лише дівчатка, у яких вже сформувався менструальний цикл, а з часу першої менструації минуло принаймні два роки. По-друге, доза препарату розраховується на масу тіла, тому протизаплідні таблетки не призначають дівчаткам, нижчим 150 см і з вагою меншою 42-43 кг. Серйозним недоліком протизаплідних таблеток стає те, що вони не захищають від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Саме серед хлопців та дівчат, які рано розпочали статеве життя, поширені гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, сифіліс, СНІД та інші хвороби, яких сьогодні нараховується більше тридцяти. Чимало з них мають прихований перебіг, проходять безсимптомно і даються взнаки через багато років, адже залишаються невиявленими і нелікованими.
Тож, скільки б ми не говорили про методи контрацепції, та єдиним методом, що гарантує стовідсоткову надійність, є коротке та рішуче слово „ні”. Сказавши „ні” ранньому статевому життю, одночасно вирішується проблема небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, фізичних та душевних страждань. Рішуче «ні», сказане сьогодні, не означає відмову від статевого життя назавжди, проте дає можливість розпочати його гідно, вчасно та безпечно. Розсудливість і обережність у статевих зв’язках та виборі партнера приходить з віком, тому квапитися не варто.
Розмову вела
Оксана МИХАЛЬЧИК
Фото Ю.Сабадишиної
Переглядів: 1021 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]