П`ятниця, 03.05.2024, 14:52

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Грудень » 14 » НАСКІЛЬКИ СТРАЖДАЄ УКРАЇНА ВІД «УТЕЧКИ МОЗГОВ»
16:25
НАСКІЛЬКИ СТРАЖДАЄ УКРАЇНА ВІД «УТЕЧКИ МОЗГОВ»
За останні роки, та, власне, протягом усієї історії незалежності України, де, як відомо, проблема трудової міграції набула величезних обсягів, одним із ключових питань була міграція (зовнішня – головним чином) за кордон інтелектуалів, у першу чергу – вчених. І це цілком зрозуміло. Бо, з одного боку, інтенсивний відтік вчених, кваліфікованих спеціалістів призводить до зруйнування наукових шкіл. З другого – на підготовку компетентного вченого потрібно до двох десятків років. Тому йдеться про процес практично повного руйнування наукового потенціалу українського суспільства, відновити який у майбутньому буде надзвичайно важко, якщо взагалі можливо.
Разом із тим, рівень серйозності наявної проблеми до кінця не усвідомлений. Про що йдеться? Бо ж що таке інтелектуальна міграція? Це переміщення вчених за кордони своїх країн, яке передбачає збереження професійного статусу вченого (це може бути як тимчасова трудова міграція, так і еміграція, на жаль, у наших умовах межу тут провести доволі важко: невідомо, чи повернеться в Україну вчений).
Чи можна стверджувати, що українські вчені, що від’їжджають за межі країни, дійсно працюють за кордоном в якості наукових співробітників? Навряд!
Судячи зі статистики, лише сотні українських вчених, що виїхали за кордон, працюють за контрактами, в рамках тих областей наук, у яких вони працювали на батьківщині. Як правило, це найбільш кваліфіковані фахівці, вже відомі своїми працями за кордоном. Останні ж (а їх тисячі й тисячі) залишають країну і свої науково-дослідні установи зовсім не задля влаштування на роботу за фахом.
Усе це ні в якому разі не означає, що спеціалісти з України завжди були не потрібні за кордоном. Навпаки, ситуація, що склалася, засвідчує, що багато спеціалістів із пострадянського простору, особливо тих, хто має будь-який рідкісний фах, завжди були конкурентоспроможними. Так, виявилося, що доволі великий попит на програмістів, вчених, діячів мистецтва і культури, тренерів, спортсменів.
І саме представники цих професій, після того, як впали різні перепони, стали активно переміщуватися за кордон, що є цілком зрозумілим. Бо за деякими даними, оплата праці вченого емігранта на Заході, хоча і нижча за відповідну зарплатню вчених західних країн у чотири рази, все одно достатньо висока. Так, середня річна зарплата вченого у США становить 52 тисячі доларів, у той час як у Росії – 2-3 тисячі доларів, а в Україні - й того менше.
Стосовно вчених, які працюють за контрактами, ситуація значно гірша: вони отримують зарплатню, обсяг якої майже в 60 разів нижчий за зарплатню зарубіжних спеціалістів аналогічного фаху. Більше того, добре влаштовуються за спеціальністю (мається на увазі наукова кваліфікація) лише п’ята частина емігрантів, причому, не менше 2-3 років іде на адаптацію та вирішення мовних, соціальних і психологічних проблем.
Однак, усе це не зупиняє потік вчених з їхнім бажанням працевлаштуватися (тимчасово або назавжди) на Заході.
Усе сказане наводить на ще один важливий висновок: багато вчених, що від’їжджають з України, практично поривають зі своїми професіями, втрачають свій науковий потенціал, дискваліфікуються. І навіть у разі можливої їх рееміграції (тобто повернення на батьківщину), уявімо, що це можливо, вони фактично втрачені для науки – як вітчизняної, так і світової.
Студенти (звичайно, найбільш здібні, талановиті) мають можливість у процесі навчання чи після закінчення вузу переїздити жити і працювати в будь-які європейські країни. Для молоді з багатих європейських країн це нічого, крім користі, не приносить: вони залишаться на батьківщині або повернуться туди після недовгих стажувань. Але все по-іншому, коли йдеться про такі держави, як Україна. Ми, звичайно, не проти такого «руху» студентської молоді. Тим більше, що він, безумовно, позитивно впливає на підготовку спеціалістів. Однак, можна бути впевненими, що в подібній ситуації Україна втратить не тільки визнаних спеціалістів, у першу чергу в галузі природничих та технічних дисциплін, наук, але і найбільш талановиту молодь, яка могла б створити майбутнє української науки.
На жаль, уже очевидно (і це підтверджується думками багатьох працівників вищої школи, та й органів управління – також), що сьогодні «гарне місце» працевлаштування за кордоном стає в Україні для молоді, студентів, аспірантів головним орієнтиром наукової кар’єри і витісняє на «задній план» такі традиційні орієнтири як захист дисертації, підвищення в науковій ієрархії, кар’єрі, наукові статті й монографії.
Конкретно, серед факторів (достатньо добре відомих) «переміщення» українських вчених на роботу за кордон можна назвати наступні:
· Бажання і можливість покращити своє економічне становище за рахунок підвищення рівня зарплатні та інших надходжень, грантів;
· Пошук кращих умов праці і життя за кордоном (більших можливостей у медичному обслуговуванні, соціальному страхуванні, пенсійному забезпеченні, у цілому – в соціальній сфері);
· Страх залишитися на батьківщині без роботи з урахуванням тієї мінімальної уваги, яка приділяється зараз в Україні розвитку науки;
· Відсутність перспектив професійного розвитку;
· Проблеми з підвищенням кваліфікації, можливостями участі в зарубіжних наукових конференціях тощо;
· Відсутність можливості проводити серйозні наукові експерименти через те, що останнім часом фінансується в наукових організаціях лише зарплата, а от кошти на матеріали та обладнання не виділяються;
· Недостатнє науково-інформаційне забезпечення діяльності вчених;
· Невисокий попит в Україні на наукоємну і високотехнологічну вітчизняну продукцію;
· Непотрібність результатів наукових досліджень суспільству, керівництву країни;
· Падіння престижу науки в цілому в країні, що, до речі, виражається у прагненні молоді вступати в першу чергу у вузи, пов’язані з бізнесом, комерцією, і оминати вузи, що здійснюють підготовку спеціалістів за фундаментальними і природничими, а також гуманітарними напрямками. І це ще не всі причини.
Зрозуміло, що в тяжких економічних умовах науці важко «вимагати» від держави коштів на розвиток. Однак тут є одна особливість. На відміну від соціальної сфери, йдеться про не про «соціальні подачки», а про інвестиції в майбутнє суспільства, які повернуться багатократним прибутком, розвитком вітчизняної науки і промисловості.
Цікаво, що реакцією інтелектуалів, не тільки вчених, а й працівників культури, тренерів у відповідь є так звана «маятникова трудова міграція». Так, безліч вчених живуть частково за кордоном і частково на Батьківщині, постійно переїжджаючи між двома країнами (тут, до речі, реалізується одна з позитивних функцій подібної міграції – посередницька між світовою і вітчизняною наукою). Форми такої міграції можуть бути дуже різними. Так, наприклад, у Львові та інших західноукраїнських містах багато вчених, викладачів вузів працюють як на Батьківщині, так і в Польщі, Угорщині, Словаччині. Що ж до відомих спортсменів, тренерів, артистів, то багато з них (особливо це стосується російських, але і українських також, наприклад, брати Клички чи Андрій Шевченко) живуть на дві домівки.
У зв’язку з цим вельми важливою і актуальною проблемою стає вироблення державної політики стосовно інтелектуальної міграції. Хоча з урахуванням всього вищесказаного, очевидно, що це завдання - не з простих.
Дмитро Акімов, доктор філософії, кандидат соціологічних наук, голова Генеральної дирекції
Міжнародної Академії
Рейтингових технологій і соціології «Золота фортуна»
Переглядів: 904 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]