Неділя, 19.05.2024, 02:47

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Травень » 14 » НАРОД, ЯКОМУ БОГ ДАВ СЛУХ І ГОЛОС
13:24
НАРОД, ЯКОМУ БОГ ДАВ СЛУХ І ГОЛОС
За увесь час своєї історії наш народ завжди виявляв неабиякі здібності у пісенній та музичній творчості. Про це, зокрема, свідчать знайдені на околицях Чернігова музичні інструменти з бивня мамонта, виготовлені 20 тисяч років тому. З найдавніших часів дійшли до нас обрядові пісні – колядки, щедрівки, веснянки, обжинкові та весільні пісні. Особливе місце у давньоукраїнському суспільстві посідали співці билин, які виступали під час свят на княжих дворах та міських майданах.
У середині ХV століття розпочинається створення народних дум. Авторитетом та повагою серед українців користувалися народні співці – кобзарі, які розповідали про національних героїв та про історичні події козацьких часів. З появою перших професійних композиторів високого рівня досягає церковна музика.
На жаль, українці тривалий час не мали своєї держави. Талановиту молодь вивозили з українських етнічних земель, і вона починала працювати не на духовний розквіт своєї Батьківщини, а перетворювалася у «гвинтики» імперій, у складі яких перебувала Україна. В умовах бездержавності доля суворо обійшлася навіть з такими геніями як Максим Березівський та Артемій Ведель. Більш успішне життя склалося у геніального композитора, хормейстера та диригента Дмитра Бортнянського, якому вдалося зробити українську капелу найкращою у світі. Ось як характеризували концерти Бортнянського його сучасники: «Вони писані з такою майстерністю та чистотою голосоведіння, виразом та красою мелодій, архітектонікою форми, притім з такою природною простотою, що до тої висоти не піднявся, мабуть, ніякий вокальний композитор у світі».
Унікальним, не баченим у світі феноменом є стрілецькі та повстанські пісні, які надихали українців на героїчну боротьбу під час Визвольних змагань.
У різний час на сцені яскраво сяяли представники класичної музики – оперні співаки Соломія Крушельницька, Оксана Петрусенко, Борис Гмиря, Анатолій Солов’яненко.
У світ романтичних переживань поринає людина, коли чує незабутню «Червону руту» Володимира Івасюка, яка і в наш час оповита ореолом всенародної любові. У золотий фонд культурної спадщини України увійшли пісні «Два кольори», «Росте черешня в мами на городі», «Стожари» та багато інших.
Сучасне покоління естрадних виконавців своєю майстерністю підтверджує, що традиції одного із найспівучіших народів світу не згасли.
Гордість за країну відчувається, коли лунає пісня «Україна» у виконанні метра української естради Тараса Петриненка. Не менш популярна «Україночка» поета Андрія Демиденка (музика композитора Григорія Татарченка), яка стала класикою пісенного жанру.
А я не скорилася,
Із сльози відродилася,
Українкою я народи-лася, - виконує Оксана Білозір.
Неперевершеною енергетикою та тем-пераментом «Диких тан-ців» підкорила Європу переможець пісенного конкурсу «Євро-бачення-2004» Руслана Лижичко. Жодна дівчина не залишається байдужою, коли лунає лірична пісня «Я люблю тільки тебе» у виконанні Олександра Пономарьова. Академічна освіта та чудові вокальні дані ви-вели співака на вершину естра-дного Олімпу України. у популярні хіти перетворилися пісні «Я – Патріот» та « Не бійся!» у виконанні Лесі Горової:
Не бійся жити,
Не бійся вмерти,
Не бійся бути
Міцним і впертим!
Не бійся шляхом
Своїм іти,
Мільйони є людей,
Але один лиш ти!
На таких піснях потрібно виховувати молоде покоління, що й здійснює Леся Горова разом зі своєю донечкою Лідою.
Вдумаймося у слова пісні, яку виконує Сергій Фоменко (гурт «Мандри»):
Не спи, моя рідна земля,
Прокинься, моя Україно!
Відкрий свої очі
У світлі далеких зірок –
Це дивляться з темних небес
Загиблі поети, герої,
Все ті, що поклали життя
За майбутнє твоє.
Після цих слів, які просто вражають, зовсім по-іншому сприймаєш світ, починаєш осмислювати минуле, сучасне та майбутнє своєї Батьківщини.
Радують слухачів своїми піснями такі виконавці як Алла Кудлай, Марія Бурмака, Ані Лорак, Гайтана, Лама, Тіна Кароль, Віталій Козловський, Максим Кудлай. Цікаві творчі, музичні проекти створюють гурти «ВВ», «Океан Ельзи», «Гайдамаки», «Кому вниз», «Плач Єремії», «Танок на Майдані Конго», «Мертвий півень», «Тартак».
Чимало талановитих самобутніх артистів є вихідцями із благословенної Полтавщини. У першу чергу тут варто відзначити Раїсу Кириченко, Наталію Май, гурти «Краяни», «Арахнофобію». В останній час впевнено заявляє про себе полтавський етно-рок-гурт «Дельтора», Лідер – Євген Янкевич.
Успіх артистів залежить від багатьох чинників. Якщо раніше співаки співпрацьовували з поетами та композиторами, то зараз до них додалися продюсери, кліпмейкери, стилісти-візажисти. Таким чином, вітчизняна естрада і далі розвивається й дарує радість своїм шанувальникам.
Олександр ВАКУЛЕНКО
Фото автора
Переглядів: 790 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]