Середа, 24.04.2024, 07:00

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Жовтень » 19 » Ковток адреналіну або мистецтво автостопу
09:39
Ковток адреналіну або мистецтво автостопу
Яскраве літо нависло над країною, немов барвиста веселка, зваблюючи маси сонячними променями та теплим морським вітерцем. Здається, наче знаходишся на самому гребені літньої хвилі: нестерпно спекотної та сповненої незабітніх пригод. Розжарена тарель жовтогарячого сонця грайливо виблискує на блакитному куполі неба, а перед очима міраж – нездійсненна мрія про обійми бірюзового моря. Душа жадає пригод і свята. Ось тільки звичні поїздки в інші міста на потязі приїлися, та й грошей в кишенях не те, щоб дуже багато … Чому б тоді не спробувати подорож автостопом, – радять непосидючі відчайдухи?
Справді, серед молоді такий вид подорожі став чи не найпопулярнішим, оскільки поєднує в собі 100% авантюризму та незабутніх вражень, а до того ж є досить вигідним способом відпочити та розвіятись Автостопом подорожують не лише нашою країною, але й закордон. З собою слід лише прихопити рюкзак з необхідними речами та трохи грошей на їжу. І вперед! До пригод!
Подорож автостопом – не лише популярний спосіб відвідати цікаві куточки країни чи світу, а ще й активне хобі. З'явилося воно практично одночасно з появою автомобілів, але спочатку мало дещо стихійний характер. Значну роль у розвитку автостопа зіграли субкультури бітників і хіпі. У наш час автостоп – це досить організований рух, відомий у всьому світі. Автостопери часто об’єднуються у своєрідні асоціації чи клуби, мають власні школи та сленг.
Автостоп – це спосіб пересування, що полягає у використанні попутного транспорту, найчастіше автомобілів.Спочатку під автостопом мали на увазі подорож на попутному автотранспорті (легковики, вантажні автомобілі, автобуси та інші наземні не рейкові транспортні засоби). Проте з часом автостопщики освоїли залізничний, водний і повітряний транспорт.
Однак незалежно від виду транспорту, один з головних принципів автостопу залишається незмінним: автостопщик подорожує з дозволу водія (кондуктора, машиніста) і не платить гроші за те, що його підвозять. Що в такому випадку отримує водій? Подорож автостопом завжди заснована на взаємній вигоді (хоча вона може і не усвідомлюватися всіма учасниками). Що отримує автостопщик – думаємо, зрозуміло. А водій отримує від нього спілкування. Особливо це цінують водії-далекобійники, які втомилися від одноманітного довгого маршруту і намагаються не заснути.
Отож, якщо ви вирішили подорожувати автостопом, то вмикайте свою комунікабельність на максимум, оскільки замкнутість та мовчазне споглядання краєвидів за вікном автомобіля – поведінка негідна справжнього автостопера. Неформальність і довіра – два важливих принципи автостопу. Якщо водій дозволив вам сісти у машину, то будьте готові до неформального спілкування та завжди виправдовуйте довіру водія, оскільки він, можна сказати, впустив вас у свій особистий простір.
Не слід забувати і про те, що подорож автостопом має бути максимально безпечною, тому до неї потрібно готуватися заздалегідь. Найголовніша небезпека, що підстерігає автостопера, – це ДТП. Тому ви повинні бути помітні здалеку, аби неуважний водій не збив вас. Досвідчені туристи радять надягати одяг яскравих, навіть кислотних кольорів. А якщо ви плануєте пересуватися на нічній трасі, бажано озброїтися спеціальним комбінезоном зі світловідбиваючими елементами або хоча б прикріпити світловідбиваючі смуги (флікери) на одяг і рюкзак.
До речі, рюкзак – один із обов’язкових складових вашої подорожі. Його тип та обсяг залежить від відстані, яку ви плануєте подолати та способу, яким будете пересуватися. Обов'язково візьміть змінний одяг та взуття, теплий одяг (погода буває непередбачуваною), запасіться їжею і водою. Якщо ви боїтеся, що по дорозі вам доведеться заночувати на відкритому повітрі, захопіть намет та спальник.
Зазвичай автостопери гальмують попутну машину традиційним жестом – зібраної в кулак рукою з піднятим догори великим пальцем. Такий жест свідчить про те, що ви саме стопер, а не гальмуйте попутку за гроші. Проте, про всяк випадок, сідаючи в машину, варто уточнити, чи збирається водій везти вас безкоштовно: в нашій країні, на відміну від Заходу, не всі знайомі з тонкощами автостопу.
Збираючись у подорож автостопом вперше, бажано не робити це поодинці – краще візьміть з собою кілька товариських і розкутих друзів. Це і безпечніше, і веселіше, та й розмову з водієм буде легше підтримати. Особливо це стосується дівчат: бажано, щоб у вашій компанії все ж був хлопець. Але занадто великою компанією їхати теж не варто: не всякий водій погодиться вас взяти.
Щоб ваша подорож автостопом закінчилося вдало, не сідайте в підозрілі машини. Якщо зупинилася машина або її водій викликає підозру – краще ще трохи почекати на трасі. І пам'ятайте, що головне для автостопера – це гарний та позитивний настрій, тоді і подорож автостопом стовідсотково буде вдалою, цікавою та незабутньою!
Трішки увівши вас у курс справи та розповівши про тонокощі мистецтва автостопу, маємо зазначити, що у народі до автостоперів склалося неоднозначне ставлення. З одного боку їх вважають диваками, з іншого – зараховують до «халявщиків звичайних», треті бачать в них безладних хуліганів. Насправді ж вони цілком нешкідливі та позитивні люди, легкі на підйом та свого роду фахівці, які знають толк в «романтиці великої дороги». Що знають про автостоперів сучасники та як взагалі ставлятьсяя до такого незвичайного хобі читайте далі.


 


 


Віталій, 23 роки :
«Автостоп – це незвичайна філософія подорожі, заснована на любові до свободи, позитивному мисленні і здоровому азарті. На мою думку, люди, які вирушають у таку особливу мандрівку заслуговують на повагу та викликають неабияке захоплення. У мене й у самого частенько виникає тяга до незабутніх пригод, тому автостопери для мене, свого роду кумири, а така подорож – невеличка мрія, яка, маю надію, у найближчому майбутньому здійсниться».

 


 


 


 


 




 


 


 

Вікторія, 20 років:
«Для мене автостопери – це, перш за все, шукачі пригод, нових вражень, адреналіну. І, звичайно, це сміливі, дещо неординарні люди. До автостоперів ставлюся схвально. Ці люди дуже цікаві та варті того, щоб ними захоплювалися. Але завжди цей вид подорожування викликав у мене не те, щоб страх, скоріше якесь настороження, підозрілість. На жаль, автостопом не подорожувала ніколи. Але останнім часом до мене навідуються такі думки. Подорож автостопом приваблює своєю свободою та таємничістю. Для мене це щось трохи бунтарське та дикарське. І саме це є перевагами такого типу подорожі».

 

 

 


 


 


 


 

Світлана, 20 років:
«Автостопери, у моєму розумінні, - це люди, які намагаються безкоштовно доїхати із одного міста в інше, таким чином подорожуючи просторами країни, і навіть закордон. Не можу сказати, що я подорожувала автостопом, проте одного разу все ж мала нагоду скористатися таким видом міжміської транспортної комунікації. До автостоперів у мене доволі нейтральне ставлення, однак сама б ніколи не ризикнула так подорожувати, хіба що разом з надійним другом».

 

 


 


 



 

Олександр, 42 роки:
«Згадуючи світлі роки молодості, можу з упевненістю сказати, що автостопери – це на диво відчайдушні та ризиковані люди. Зараз, звісно, я б уже не ризикнув податися куди-небудь у такий спосіб. А от років з 20 тому все у нашому житті було можливо».

 


 


 


 



 


 


 


 


Ірина, 13 років:
«Про такий вид подорожі я багато чула, однак ніколи не подорожувала. Люди, які наддають перевагу автостопу викликають у мене почуття подиву та неймовірної цікавості, адже ми і народжені для того, щоб постійно пізнавати щось нове».


 


 


 


 



 


 


 


Ігор, 19 років:
«Чесно кажучи, ніколи не подорожував автостопом, тому уявлення про такий вид пересування маю елементарне. Скоріш за все, якби я вирушав у подорож містами України, то краще б узяв власне авто, за умови, що коштів вистачило. Проти автостоперів не маю нічого, але я схильний до того, аби моя мандрівка була запланованою»


 


 


 


 

 

Наталія Гончарова
Переглядів: 953 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]