Неділя, 19.05.2024, 11:16

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Лютий » 1 » ЯКЩО ТИ КУРИШ, - КИНЬ ЦИГАРКУ! НЕ КУРИШ – І НЕ ПОЧИНАЙ!
12:44
ЯКЩО ТИ КУРИШ, - КИНЬ ЦИГАРКУ! НЕ КУРИШ – І НЕ ПОЧИНАЙ!
Сьогодні в Україні курять 15,5 мільйонів людей. Так багато, як у нас, наприклад, у США та Канаді курили в 1960-ті роки, коли людству ще тільки стали відомі наукові дані про шкоду куріння. Сьогодні там поширеність куріння вдвічі менша, ніж в Україні.
У Японії рівень куріння також приблизно вдвічі менший, ніж в Україні. Там курить 26,3%, тоді як у пікових 1960-х роках курило 49,4% дорослих.
У США кількість курців незмінно зменшується і сьогодні становить 20,9%. Найбільше падіння за останні 20 років було зафіксовано з 2002 по 2004 р.
У Канаді кількість курців найменша — 15%, тоді як у 1963 році їх було 49%.
У Великій Британії в усіх установах Національної служби охорони здоров’я можна отримати допомогу в припиненні куріння, включаючи рецепт на безкоштовні ліки, які допомагають позбутися цієї звички. Щодо поширення куріння серед підлітків у країнах Європи, то воно становить близько 16%, в той же час у Росії цей показник становить 24%, а в Україні - 26%.
У 2004 році британський медичний журнал оприлюднив результати найдовших досліджень впливу куріння на тривалість життя. У 1951 році англійські медики почали дослідження, які мали тривати 50 років і закінчитися в 2001 році. Їх очолив 39-річний лікар Річард Долл. Команда спостерігала за 34 439 лікарями-чоловіками, які народилися з 1900 по 1930 роки. Учасники експерименту розпочинали курити в середньому з 18 років і викурювали по 18 цигарок щодня.
Коли на початку третього тисячоліття було підбито підсумки, найкрасномовніший з них свідчив: дві третини курців передчасно померли від викликаних тютюном хвороб. Але чим раніше людина кидала курити, – тим менше років вона в себе забирала.
«Я можу сказати таке. Якщо ви насолоджуєтеся життям, якщо ви думаєте, що життя в цьому світі чогось та варте, тоді курити – неймовірно тупо. Тому що цим ви самі собі не даєте пожити по-справжньому», - керівник досліджень сер Річард Долл, 2004 р.
А ось дослідники Оксфордського університету узагальнили дані з усіх розвинутих країн і виявили, що курець у середньому втрачає 15 років життя. Тому тепер, коли ви запитуєте себе: «Чи справді мені треба кинути курити? Чи варто допомагати комусь зі своїх близьких позбутися цієї звички?», - ви вже знаєте, що ціна цього питання – 15 років людського життя. Пам’ятайте, що виховуючи вас, батьки витрачають величезні зусилля, зокрема, час та гроші, щоб вас оздоровити, максимально правильно годувати, тобто закласти основи міцного здоров’я. А для чого? Щоб у підлітковому віці одного разу ви пішли на «круту вечірку», закурили і, як це буває, на все життя потрапили у нікотинову пастку та перекреслили більшість зусиль, вкладених у ваше здоров’я! Цей тютюновий алгоритм треба змінити!
* Курець має в 10 разів більшу вірогідність захворіти на рак легенів, ніж некурець. Тютюновий дим пошкоджує ген ТP53, який блокує розвиток ракових пухлин.
* У жінок, які курять, на 50% більша вірогідність передчасних пологів. А немовля у жінки-курця народжується з вагою в середньому на 200 грамів меншою, ніж у жінки, яка не курить.
* У курця втричі більша загроза серцевого нападу, ніж у того, хто не курить. 95% пацієнтів, у яких серцевий напад стався до 35 років, були курцями.
* Куріння збільшує ризик виникнення проблем зі слухом у молодому віці — на 43%.
* У курців у 1,5 раза вищий ризик карієсу. Куріння прискорює облисіння — адже воно викликає спазм судин, які постачають кров до скальпа.
* У курців ризик імпотенції в 1,5 раза вищий через пошкодження судин, які постачають кров у статевий член.
* Кожна викурена сигарета призводить до погіршення ерекції.
Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи»:
«Так сталося, що мене ця шкідлива звичка оминула. І коли мої друзі-курці мене запитують: «Ти що, ніколи не курив?», а я відповідаю: «Ні», вони кажуть: «Молодець! Ми тобі заздримо. На жаль, свого часу ми вчинили інакше і тепер шкодуємо!». Так говорять 9 з 10-ти знайомих курців. Та коли ти в процесі, відмовитися непросто. Давайте не починати!»
Яна Клочкова, олімпійська чемпіонка з плавання:
«Хоча й кажуть, що куріння - це власний вибір кожної людини, я не погоджуюсь. Людина робить цей вибір абсолютно несвідомо, під впливом багатьох факторів з оточення. Коли людина запалює свою першу сигарету, вона не бачить конкретно, що відбувається з її організмом. Я думаю, якби їй це відразу показували, коли пропонують закурити, в нас було б набагато менше курців. В курінні, як на мене, просто немає сенсу! Вибір вести нормальне здорове життя має починатися з сім’ї. Я пам’ятаю, як мій батько ще в дитинстві сказав мені, що курити - це погано. Тому нашій молоді, як майбутнім батькам, слід задуматися, який приклад вони показуватимуть своїм дітям. Я намагаюся уникати місць, де курять, але це дуже важко в Україні. У багатьох кафе, барах, ресторанах, клубах курять. Іноді це просто обурює!».
Підготувала
Оксана МИХАЛЬЧИК

Фото Ю.Сабадишиної
Переглядів: 1074 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]