Середа, 24.04.2024, 03:47

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 1 » Бадьорість і щастя в одній чашці
14:58
Бадьорість і щастя в одній чашці
Шалений темп нашого життя, круговерть подій і тисяча й одна справа на день багатьох із нас змушують звертатися за додатковими силами та зарядом оптимізму й ентузіазму до таких собі «енергетиків». Чи не найулюбленішим та найсмачнішим енергостимулятором сьогодення є кава. Ароматна чашечка кави зранку – невід’ємний елемент нашого буття та запорука гарного настрою протягом всього дня. Проте до цих пір не вщухають суперечки про те, наскільки збалансованими є корисні та шкідливі властивості цього універсального напою. Про це й піде мова далі.
Батьківщиною кави прийнято вважати провінцію Каффа в Ефіопії. Звідси і з'явилася назва цього напою. Ефіопські пастухи помітили, що кози охоче поїдають плоди невідомого дерева, що мають червоний колір. Після цього тварини ставали більш активними. Згодом люди почали використовувати ці зерна для приготування напою.
У Росії кава вперше з'явилася в 1665 році. У цей час країна мала активні торговельні зв'язки з країнами Близького і Середнього Сходу, в яких кава вже користувався великою популярністю.
Потрібно відзначити, що зовсім небагато людей регулярно п'ють саме справжню каву в зернах. Більшість віддає перевагу її розчинному аналогу. Винайшов такий вид кави швейцарський хімік Макс Моргенталлер.
Розчинну каву й справді швидше і простіше готувати, однак цей напій досить сильно поступається справжньому своїми смаковими якостями. Крім того, доведено, що в ньому міститься більша кількість кофеїну. З цієї причини, краще вживати каву в зернах, вона корисніша і смачніша.
Чашечка «щастя» або чим корисна кава
Лікувальні (корисні) властивості кави були відомі ще Арістотелю й Авіценні. Кожне зерно кави містить безліч різних вітамінів і мікроелементів.
До основних з них відносяться: залізо , натрій, калій , кальцій , фосфор і сірка. Крім того, в каві міститься більше 30 органічних кислот.
Натуральна кава здатні нормалізувати роботу центральної нервової системи. Вона підвищує вміст корисного холестерину в крові людини.
Вчені Гарвардської школи охорони здоров'я з'ясували, що кава є засобом профілактики появи каменів у жовчному міхурі. На 30% можуть зменшити небезпеку виникнення жовчнокам'яної хвороби 2-3 чашки цього напою в день. Крім того, кава захищає і від розвитку цукрового діабету.
Доведено, що кава містить серотонін, який прийнято називати «гормоном щастя». Він може допомогти позбавитися від депресії і піднімає настрій. Ризик розвитку депресії дуже ефективно знижує вживання 2 чашок кави на день. Згідно з даними статистики, люди, що регулярно п'ють каву, в кілька разів рідше скоюють самогубства, ніж ті, хто її не вживає.
Одна чашка кави в день може значно продовжити сексуальну активність жінок у віці після 50 років. У невеликих кількостях кава здатна покращувати сперматогенез і потенцію у чоловіків.
Кава покращує кровопостачання головного мозку, збільшуючи при цьому мозкову активність. Кофеїн здатний підвищити продуктивність людського мозку майже на 10%. Натщесерце кава призводить до зворотного ефекту.
Кава перешкоджає розвитку цирозу печінки в алкоголіків - до такого висновку прийшли американські медики, спостерігаючи протягом 20 років за майже 130 тисячами осіб. 1-3 чашки кави на день скорочували в них ризик розвитку цирозу на 40%, а 4 і більше чашок - на 80%.
Японські медики з Національного центру з вивчення раку в Токіо з’ясували, що кава майже вдвічі скорочує ризик розвитку раку печінки. Вони пояснюють протиракову дію антиоксидантами, якими багатий цей напій.
Більше всього розбіжностей з впливу кави на серце і судини. За одними даними, кава збільшує тиск і сприяє розвитку атеросклерозу, інші підтверджують його повну безпеку.

Зворотна сторона медалі або хто знаходиться в зоні ризику
Перш за все, потрібно знати, що передозування кави призводить до запаморочення, головного болю та безсоння.
Не слід пити каву тим, хто має такі діагнози, як: ішемічна хвороба серця, атеросклероз, захворювання нирок, глаукома, підвищений артеріальний тиск, підвищена збудливість і безсоння.
Кава містить дубильні речовини, які можуть висушувати слизову шлунка. З цієї причини, не варто пити цей напій натщесерце. Протипоказаний цей напій при загостренні хронічного гастриту і виразці.
Не рекомендується вживати каву літнім людям і дітям. Раніше вважалося, що протипоказана вона і вагітним. Проте останні дослідження в цій галузі довели, що кава не здійснює серйозного впливу на здоров'я матері і майбутньої дитини. Але зловживати цим напоєм не варто. Кава діє збудливо і впливає на метаболізм кальцію в організмі.
Довгий час вчені вважали, що кава може призводити до розвитку раку підшлункової залози, товстої і прямої кишки. Однак нещодавно було доведено, що кава навпаки знижує активність деяких канцерогенів.
Кава виводить з організму кальцій, магній, калій, натрій і ряд інших мікроелементів. Тому в результаті зловживанням кави кістки стають крихкими. Правда, якщо у вашій дієті присутня їжа багата кальцієм, то дозволити собі 1-2 чашки кави в день все-таки можна.
Шкода кави в цьому сенсі більш зачіпає жінок, ніж чоловіків. Якщо жінка випиває більш 4-х чашок кави в день, то у неї дуже високий ризик розвитку остеопорозу. Ризик особливо великий після настання менопаузи. Також любителькам кави слід особливо стежити за своїми кістками і неодмінно приймати кальцій. Їм, наприклад, слід пити по 1 стакану молока на кожну пару чашок кави, щоб підтримувати рівень кальцію в організмі в нормі.
Достеменно відомо, що каву шкідливо пити разом з алкоголем і в перемішку з тютюновим димом. Оскільки це нещадно б'є по серцево-судинній системі.
Кава загострює безсоння. У жінок, які випивають в день більше 4 чашок кави, ризик розвитку нетримання збільшується в двоє, в порівнянні з тими, хто п'є менше кави або взагалі її не вживає.
Кава збільшує виробництво організмом гормонів стресу, що може викликати підвищене серцебиття, підвищення кров'яного тиску, появу симптомів тривожності.
Але, швидше за все, всі ці страшилки про каву мають місце бути лише тоді, коли з нею явно перегинають палку.
А скільки ж можна пити кави, щоб не зашкодити своєму організму? 1/10 грама — доза кофеїну, необхідна дорослій людині для того, щоб поліпшити на якийсь час свій настрій та підвищити працездатність. Тобто приблизно 3 чайні ложки меленої кави. Стільки ж кофеїну міститься в половині чайної ложки розчинної кави.
Отож знайте міру та із задоволенням насолоджуйтесь ароматною кавою і вашому здоров'ю нічого не загрожуватиме!
Наталія Гончарова
Переглядів: 910 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]