Понеділок, 20.05.2024, 16:10

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 21 » «МОСТИ НАД РОССЮ» – МОСТИ ТВОРЧОСТІ ТА НАТХНЕННЯ
09:14
«МОСТИ НАД РОССЮ» – МОСТИ ТВОРЧОСТІ ТА НАТХНЕННЯ
Чи щастило вам, любі читачі, коли-небудь бувати у мальовни-чому містечку Корсунь-Шевченків-ський, що на Черкащині? Кому ж ви-падала така нагода, той неодмінно милувався перлиною цього міста – річкою Россю. Її краєвиди захоплю-ють, полонять душу, а бурхливий потік води, мелодійний шум дозво-ляє розслабитися, забути про буде-нні турботи і замислитися над сенсом життя. Річка Рось є однією з найбільших приток Дніпра, а її те-чія перетинає чимало міст і сіл та декілька областей. З її назвою ча-сто пов’язують виникнення назви держави наших пращурів – Київської Русі. Без сумніву, саме Рось є окрасою старовинного Корсуня, безцінним діамантом, що виблискує чистотою своїх вод на всю Україну.
Коли сама бувала у Корсуні-Шевченківському, не змогла відмовити собі у задоволенні прогулятися духмяними бузковими алеями та послухати шум швидкоплинної, як сам час, ріки. Дивувалася, бо щоразу на цих алеях поблизу Росі та на похилих берегах зустрічала переважно захоплених туристів, а корсунців майже не було. Навіть на мить здалося, що жителі міста настільки звикли до краси, яка їх оточує, що тепер зовсім не помічають її.
Виявляється, не все так просто. Звикнути-то вони звикли, але і досі не розгубили любов до своєї малої батьківщини, зберегли повагу до мальовничої природи краю, вболівання за її чистоту та первозданність, а також не втратили безмежної прихильності до української пісні. Підтвердженням цьому є проведення традиційних культмасових заходів, таких як «Бузковий бал» у замку Лопухіних-Давидових та європейської акції «Ніч музеїв». А у червні цього року відбувся ІV традиційний міжобласний екологічний фестиваль-конкурс української народної, козацької, української естрадної та аматорської пісні «Мости над Россю».
Цікавою є історія створення фестивалю. Як завжди «спочатку було Слово»:
Мости над Россю зачаровано стоять,
Бузковим цвітом заплелися, мов колоссям.
Величні скелі зачаровано мовчать,
Бо закохалися у вас, мости над Россю!
Це слова із пісні, що написав Володимир Оніщенко, - людина творча і безмежно закохана в рідний край. Він - автор ідеї, один із засновників фестивалю та режисер. Музику до пісні «Мости над Россю» створив автор ідеї та виконавчий директор фестивалю, композитор Сергій Калініченко. У його виконанні пісня стала символом цього заходу. Але всім відомо, що ідеї втілювати, особливо у наш час, не просто. Фестиваль не відбувся б без фінан-сової підтримки, яку на-дала районна і міська адміністрації, підприємці та районний Бу-динок культури.
Важливим є те, що відне-давна до назви фестивалю додалося ще одне слово: еко-логічний. Організатори намагаються звернути увагу суспільства та змусити людей не бути байду-жими до про-блем навко-лишнього середовища. На жаль, сьогодні Рось терпить екологічне лихо. Греблі та водосховища, побудовані вздовж ріки, різко збільшують площу випаровування. Водозабори та водоводи призводять до уповільнення течії. А постійне забруднення красуні-Росі відходами з численних фабрик та заводів у майбутньому може мати непередбачені наслідки.
Мости, мости… Тільки в Корсуні береги Росі з’єднують 16 мостів. А скільки ж їх по всій течії річки? Мости творчості та натхне-ння об’єднали кращі колективи з мальовничих міст і сіл Черкаської та Київської областей, де протікає рідна кожному серцю ріка. Як Рось із потічка починається і набирає сили, так і фестиваль стає з кожним роком потужнішим. У відбірковому турі шановне журі прослухало 47 обдарованих солістів-аматорів та гуртів з Великого Поросся і визначило переможців конкурсу та учасників гала-концерту. Ними стали колективи та солісти із с. Владиславка Миронівського району Київської обл., с. Сигнаївка Шполянського району Черкаської обл., м. Узин Київської обл. та багато інших. Гран-прі фестивалю виборов ансамбль народної пісні «Ярославна» із Черкас. Віртуози зі стародавнього козацького міста показали справжнє дійство. Поєднання неперевершеного вокалу та мелодійного звучання кількох українських народних інструментів надовго запали в самісінькі серця глядачів.
Фестиваль видався на славу. Всі присутні захоплено і радісно зустрічали кожний виступ конкурсантів та гостей – заслужених артистів України з міста Києва. Задоволення отримали і учасники, які поверталися додому з масою приємних вражень і пам’ятними подарунками від спонсорів.
Організатори міжобласного еколо-гічного фестивалю з надією дивляться у майбутнє. Вірять, що не лише кожен учасник цього заходу серцем відчув біль і тривогу за плачевний стан красуні-Росі, а й чиновники різних рангів, власники навколишніх підприємств, жителі Поросся не залишатимуться байдужими і під керівництвом державних установ повернуться лицем до вирішення екологічних проблем для відтворення і спасіння однієї з найбільших приток Дніпра, щоб співати, а не плакати хотілося, дивлячись на неповторну, Богом дану красу!
Юля Сабадишина,
м. Сміла.
Переглядів: 1070 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]