Понеділок, 20.05.2024, 17:21

Світ молоді

Інтернет-видання для школярів, студентів та молоді, яка хоче знати все!

Меню сайту
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Реклама
Наше опитування
Що вас найбільше радує з приходом весни?
Всего ответов: 707
Міні-чат
300
Реклама
Коментарі
01.04.2016

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

приветик

12.09.2015

ДІВЧИНА-ЗАГАДКА

прівет

04.05.2015

УКРАЇНСЬКИЙ СОННИК

менi приснилось лелека i чорна лебiдь що це буде

21.04.2015

ПИРЯТИНСЬКИЙ ПЕЙСМЕЙКЕР НА 4 ГОДИНИ

Дуже приємно читати про земляків такі гарні новини. Так тримати, Ярославе!

01.04.2015

ДОБРОВОЛЕЦЬ З ПИРЯТИНА: У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ МЕНІ СПОКІЙНІШЕ, АНІЖ У ТЕПЛІЙ ХАТІ

Ми дякуємо таким чоловікам як Сергій Ящук. Нехай Бог береже їх, а ми будемо молитися за те, щоб вони повернулися до своїх домівок живими і неушкоджени

Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 14 » ШАХОВІ ГОЛОВОЛОМКИ ПІДКОРИЛИСЬ ПОЛТАВЧАНИНУ
10:00
ШАХОВІ ГОЛОВОЛОМКИ ПІДКОРИЛИСЬ ПОЛТАВЧАНИНУ
Найкращим розв’язувачем шахових композицій у змаганні міжнарод-ного рівня став полтавчанин Валерій Копил.

З 26 червня по 7 липня у місті Полтаві відбулися міжнародні шахові турніри, приурочені до 300-річчя Полтавської битви. Такі масові шахові змагання у Полтаві проводилися вперше. Завдяки підтримці та сприянні голови Полтавської облдержадміністрації В. Асадчева всі турніри вдалося організувати на найвищому рівні. Бажаючі мали можливість спостерігати за грою в Інтернеті з будь-якого місця. Така можливість стала реальністю завдяки новітнім спеціально обладнаним шаховим дошкам.

Учасники трьох турнірів боролися за право називатися найсильнішим у цьому виді спорту. Турнір-А – з нормою міжнародного гросмейстера; турнір-Б – з обрахуванням міжнародного і національного рейтингів (переможці – Максим Поляков, Леонід Старожилов та Роман Козел – відповідно 1, 2 та 3 місця); турнір-В – з обрахуванням національного рейтингу (переможці – Володимир Фенько, Дмитро Штанько, Микола Півень).

Не менш цікавим та напруженим видався турнір з розв’язування шахових композицій, учасниками якого стали представники з Білорусії, Росії, Литви та України. Завдання для учасників складав міжнародний суддя, багаторазовий чемпіон Європи та світу з розв’язування шахових композицій, поляк Петро Мурдзя. Асистентом був Олег Городиський. Серед відомих імен, які брали участь у турнірі, варто назвати білоруса Олександра Булавку, українця Валерія Копила та команду з Волгограда на чолі з Володимиром Липовським.

Несподіванкою для всіх стало тривале лідерство у змаганнях шістнадцятирічного полтавчанина Романа Євстєгнєєва. Юнак майже до останнього не втрачав переваги над суперни-ками і тільки наприкінці змагань поступився першим місцем Валерію Копилу, зайнявши другу позицію. Третє місце виборов росіянин Євген Фомічов.

Для багатьох учасників завдання міжнародного судді і дійсного чемпіона світу з розв’язування шахових ком-позицій Петра Мурдзі, здалися занадто складними. Тому, коментуючи цю ситуацію арбітр пояснив: «На мій погляд я підготував не дуже тяжкі задачі, хоча й не зовсім прості. У мене є певний досвід у подібних змаганнях, тому можу сказати, що мені доводилося розв’язувати набагато складніші шахові задачі. Серед учасників є декілька дуже сильних розв’язувачів, тому щоб їм не було занадто легко і були завдання підвищеної складності”.

Не оминули ми увагою і переможця Валерія Копила.
- Валерію Володимировичу, як воно бути кращим з кращих розв’язувачів?
- Завжди приємно бути кращим. Думаю, що мені допомагала удача.
- Бажаю, щоб фортуна і надалі підтримувала Вас. Але скажіть, чи для Вас також завдання у цьому змаганні були надскладними?
- Завдання готував дійсний чемпіон світу та Європи, тренер команди Польської республіки – Петро Мурдзя. Тому запропо-новані завдання були дійсно дуже тяжкими. Арбітр переслідував таку мету – дати тяжкі завдання, щоб добре нас потренувати та випробувати.
- Що у змаганні для Вас було найтяжчим?
- Найгірше я виступив в етюдах, для мене вони і були найтяжчими. А у своїх коронних жан-рах – двоходівках та коопера-тивках – справився найкраще за всіх. Відповідно це і допомогло мені обігнати суперників та завоювати перше місце.

У свою чергу організатори та учасники змагань висловлювали сподівання на започаткування традиції щорічних шахових турнірів у Полтаві, на збільшення у подальшому кваліфікованих шахістів та залучення до змагань якомога більшої кількості учасників з різних країн.
Надія СЕНЧИЛО.
Фото автора.
Переглядів: 773 | Додав: sasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]